Kezdőlap » Autó » Pontiac GTO

Pontiac GTO

A 360 lóerős, 6600 köbcentis V8-as motorral szerelt Pontiac GTO volt az első ikonikus autója egy korszaknak Amerikában, melyben rendre egymás után születtek a dögösebb, erősebb, macsósabb izomautók. 1964-től 1973-ig az autónak három generációja született. A GTO teremtette meg azt a trendet, amit a 60-as és 70-es években követve és továbbfejlesztve, olyan autók láttak napvilágot, mint a Plymouth ‘Cuda, Chevrolet Camaro, Ford Mustang vagy a Dodge Charger.

A GTO elnevezés az olasz Gran Turismo Omologato kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy az autó a hivatalosan versenyzéshez lett minősítve a Grand Tourer osztályban. Az 1964-től még csak csomagként kapható GTO készlet a modellekhez hasonlóan évről-évre megújult, hogy aztán különálló modellként vegyen részt a modellpalettán. 1967 az első generáció utolsó éve volt, eddigre már a legtöbb gyerekbetegséget kijavították a mérnökök. Sokat javítottak az érzéketlen, végállástól végállásig először 5-öt forduló kormányon, és felár ellenében már négydugattyús tárcsafékeket is kínáltak az első dobfékek helyére.
A négyfokozatú kézi, vagy háromfokozatú Hurst fokozatválasztóval ellátott automatával rendelhető modellből ebben az évben 81.722 darab készült, melynek nagy része (65.176 db) a keménytetős (Hard Top) verzió volt, a maradék pedig kabrió (Convertible).

1968-ra a második generációs GTO-knál áttervezték a teljes karosszériát, mely sokkal kecsesebb, kerekebb formákkal operált. A keréktávolság és az autó teljes hossza is megrövidült 150 mm-el, az egymás fölé helyezett fényszórók egy vonalba kerültek. A 6,6 literes V8-as motor mellé a választható készletbe helyeztek egy 7,5 literes, közel 400 lóerős, erősebb motort is.

A harmadik és egyben utolsó verziója a Pontiac GTO-nak 1974-ben jelent meg, de még ugyanabban az évben a típus gyártását meg is szüntették. 30 évvel később, 2004-ben a General Motors új életet lehelt a GTO-ba, amikor is egy ausztrál székhelyű gyárban megalkották a Monaro alapokra épített új GTO-t. De Amerikában elég hűvös fogadtatást kapott, a kritikusoknak nem tetszett az új kocsi külleme. Túl konzervatívnak, “nevenincs”-nek csúfolták, és azt mondták ez az autó nem méltó a GTO örökségéhez, és az 5,7 literes 350 lóerős motorjával a teljesítmény elvárásoknak sem felel meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük