Kezdőlap » Látnivalók » Plitvicei-tavak

Plitvicei-tavak

Horvátországban nem csak a tengerben pancsolhatunk, hiszen egyéb természeti szépségek is várnak ránk, ha kirándulni támad kedvünk. A Plitvicei-tavak számtalan zuhatagukkal igazán lenyűgöző látvány nyújtanak.

Egy népi hiedelem szerint aszály uralta a vidéket és a források is kiszáradtak. Ekkor a parasztok az istenek segítségét kérték. Ennek nyomán a fekete királynő felhőszakadást küldött a területre, hogy megteltek a völgyek. A tavak természetesen csak a néphiedelem szerint keletkeztek így, valójában ezek hegyi források vízgyűjtői. A tavak ugyan néhány ezer éve alakultak ki, de ma is változnak.

Bármennyire is csábít a víz, itt nem szabad fürödni. Sőt a sátorverés is tilos. A kijelölt ösvényeket sem ajánlatos elhagyni. A hatvanas években azonban még némely tavaknál működtek fürdőhelyek és csónakkölcsönzők.

Kiépített gyalogutakon járhatjuk be a környéket, sőt függőhidakon is átkelhetünk, ha erre támad kedvünk kirándulni. Vannak hajókirándulások is, melyekre érdemes befizetni. Tavasz végén, nyár elején vagy kora ősszel érkezik ide a legtöbb turista. Kizárt, hogy mi legyünk az egyedüli kirándulók, ugyanis manapság közel 1 millió turista érkezik ide évente.

A nemzeti park állatvilága rendkívül gazdag. Élnek itt hiúzok, farkasok és medvék is. 140 madárfaj egyedeit csodálhatjuk meg, van itt fekete gólya, fülesbagoly és fakopács is. Az ország legnagyobb vízirigó-populációja is itt él.
Talán akkor járunk a legjobban, ha az egyhetes tengerparti üdülésünk első vagy utolsó napján útba ejtjük ezt a vidéket is. De bármely üdülőhelytől elérhető távolságba esik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük