Kezdőlap » Növények » Papsajt, a közönséges mályva

Papsajt, a közönséges mályva

A papsajt, vagy közönséges mályva a mályvafélék családjába tartozó, lágyszárú gyom- és gyógynövény. A nyári zöld papsajt egy, kétéves, esetleg évelőnövény. A papsajt latin neve : Malva neglecta. A közönséges mályva Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában honos, azonban gyomos társulásokban világszerte elterjedt.

A napsütéses, illetve a félárnyékos élőhelyeket kedveli. A talaj minőségével szemben nem túl igényes, azonban a magas sótartalmat, illetve a nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el, a talaj nitrát tartalma feldúsulhat a levelekben.. A gyökere hosszant rostos és lisztes keményítőporral borított, nagy nyálkatartalmú, amely lehámozott állapotában szép fehér, ezt a gyógyászatban használják bél- és légcsőhurutoknál főleg főzet, szirup, teakeverékként. A néhol tenyeresen összetett levelei 5-7 levélkéből áll, a fonákjuk sűrűn szőrözött. A levélhónaljban álló, hímnős virágai 2-6-osával állnak, három szabad külső csészével.

A halvány rózsaszín, vagy csaknem fehér, sötét csíkozású sziromlevelei, 8-12mm-esek, csaknem kétszer akkorák mit a csészelevelek. A virágait a a rovarok (méhek, legyek) porozzák be, a növény ön termékeny. A papsajt virágporszemei göbformájúak, rajtuk 1 µm-nél nagyobb tüskék vannak. Mind a levelei és a virágai nyálkaanyagokat, emellett kis mennyiségben cseranyagokat is tartalmaz. Júniustól szeptemberig virágzik. A termése 12-15 üregű termés, amely üregenként egy apró, 5-8 mm átmérőjű magot tartalmaz. A termésének sajt íze van. Felhasználják zöldségként, salátákba és gyógynövényként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük