Kezdőlap » Betegségek » Pajzsmirigy betegség

Pajzsmirigy betegség

A pajzsmirigy, szervezetünk egyik fontos része. Hormonálisan működik, az is rossz ha sok van, az is ha kevés. Ha sok van túlműködésnek hívjuk, ha kevés hormont termel, alul működésnek. Egyik sem jó! A pajzsmirigynek fontos a jód. Csecsemő kórtól ennek be kéne jutni a szervezetünkbe. Magzati korban az anyától, később, jódozott víz, vagy só formájában. Sajnos világszerte vannak országok ahol jód hiány van, mint hazánkban is!

A jód szükséges a hormontermelésünkhöz, viszont ha már betegség lett, alul vagy felül működik veszélyes a jód! Abban az esetben ártalmas, Előbb be kell állítani a betegséget, aztán mehet jód. Sajnos az alul működés nem gyógyítható,élete végéig hormon kezelést kell kapnia a betegnek, a túlműködés nagyon jól gyógyítható.

Abban az esetben ha Basedow kóros a beteg, ott az a gond később kiújulhat ismét. A túlműködés amilyen riasztó tud lenni, olyan könnyen gyógyítható. Mivel az összes szervünket befolyásolja a pajzsmirigy, ezért tud ijesztő dolgokat produkálni a szervezet ilyenkor. Pl. szapora szív verés, izzadás, álmatlanság, ingerlékenység, durvább bőr…stb. Fontos, hogy a beteg időben forduljon a tünetekkel orvosához, és időben kezdjék el a kezelést. Minél hamarabb kezdik el, annál biztosabb a végleges gyógyulás a túlműködésnél. Mivel sok betegség jár hasonló tünetekkel, így vérvizsgálattal lehet megnézni pajzsmirigy betegségről van e szó. A vérben a TSH nézik elsősorban, és ha az érték nem jó, akkor néznek T3, T4-et. Utóbbiak drága vizsgálatok ezért nem vállalják be mindjárt. Pedig a TSH nem adja ki mindig a betegséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük