Kezdőlap » Betegségek » Ortorexia: amikor az egészséges étkezés egészségtelenné válik

Ortorexia: amikor az egészséges étkezés egészségtelenné válik

Először a cukrot hagyják el az étrendből, majd a telített zsírokat, ezután egyes szénhidrátokat: a különböző élelmiszerekről való lemondás az ortorexiás betegeknél később elhatalmasodik, az egészséges étkezés jelenti a legfontosabb tényezőt életükben. Az ortorexiások az egészséges étkezésre vonatkozó személyes elképzeléseiktől, szabályaiktól szinte függővé válnak – állítják az orvosok.

Az ortorexiának a különleges táplálkozási szokásoktól az evészavarig több fokozata létezik: hivatalos értelemben nem számít betegségnek, viszont rendkívül megnehezítheti az életvitelt. Az érintettek “jó” és “rossz” élelmiszereket különböztetnek meg, és például már néhány falat “rossz” élelmiszer (például édesség fogyasztása esetén bűntudatot éreznek. A szociális kapcsolatok leépüléséhez vezethet, ha az ortorexiás megpróbálja “megtéríteni” környezetét. Az anorexiától és a bulimiától az ortorexia jelensége abban különbözik, hogy a beteg az étkezés mennyisége helyett a minőséget helyezi előtérbe. A “rossz” élelmiszerek listája egyénenként rendkívül különböző lehet. Az ortorexia a szakértők szerint az életmód, és az étkezési szokások ártalmatlan, kis mértékű változtatásaiból is kialakulhat. Az egészséges ételekkel, az étrenddel való foglalkozás egyre inkább a középpontba kerül.

Az ortorexia súlyosbodásával az egészségesnek tartott – tehát fogyasztható – élelmiszerek köre egyre szűkül. Nincsenek kedvenc ételek, a fő szempont, hogy egészséges, vagy egészségtelen-e egy fogás. Ha a beteg vét a szabályok ellen, és mégis eszik az egészségtelennek tartott ételből, súlyos lelkiismeret-furdalást érez, bűnösnek gondolja magát. Az ortorexia, ha nem javul magától a beteg állapota, pszichológus, illetve táplálkozási tanácsadó segítségével kezelhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A dohányzás ördögi kört teremt

A meggyőződéses dohányosokat sokszor a cigarettásdobozokon található fotók, szövegek sem tudják befolyásolni. Vannak, akik úgy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük