Kezdőlap » Betegségek » Örökletes vérszegénység kezelése

Örökletes vérszegénység kezelése

Az örökletes vérszegénység vérképzőszervi betegség. Ilyenkor nem egy vitaminhiányos állapotról beszélünk, hanem genetikailag jelentkezik a probléma. A vörösvérsejteket magzatként a csecsemőmirigy termeli, felnőttként pedig átveszi a vörös csontvelő a feladatát. Egy vörösvérsejt 120 nap után lecserélésre kerül.

Folyamatos egyensúly van a termelése és a pusztulása között. Négy hem molekula és mindegyik közepén egy vas atom alkotja a hemoglobint, mely ideális esetben fánkra emlékeztető alakkal bír. A közepén lévő mélyedés az oxigén szállítására szolgál. Alakját könnyedén tudja változtatni, hiszen a legkisebb kapilláris hálózatba is be kell jutnia az oxigénnel dús vérnek. A tartós sejtalak változás viszont nem egészséges, a sarlósejtes vérszegénység esetén, a fánk alak sarlóvá torzul.

Ezek a sejtek hamarabb pusztulnak, gátolják a vér áramlását a szervek és a végtagok felé. Illetve kevesebb oxigén molekulát tudnak csak szállítani. Talasszémia esetén, a vörösvérsejtekben kevesebb a hemoglobin mennyisége. Ez vezethet súlyos vagy enyhébb vérszegénységhez is. Rendkívül súlyos formája a Cooley-féle vérszegénység. Aplasztikus vérszegénység esetén, a szervezet leállítja a vérsejtek képzését. Minden véralkotót érintő betegség, a vörösvérsejt hiány vérszegénységhez vezet, a fehérvérsejtszám csökkenés a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességben jelent hátrányt, a vérlemezkék pedig sérülés esetén vérzékenységet okozhat.

Milyen tünetei lehetnek a vérszegénységnek?

Nagyon gyakori a fáradtság, kimerültség, gyengeség, szédülés, és fejfájás, a kezek és a lábak zsibbadása és a végtagok hidegsége. Alacsony testhőmérséklet, gyors szabálytalan szívverés, légszomj, mellkasi fájdalom, ingerlékenység és sápadt bőr. Főként azért jelentkeznek a tünetek mert a szívnek keményebben kell dolgoznia, azért, hogy több oxigénben gazdag vért pumpáljon a szervezetbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük