Kezdőlap » Betegségek » Orbánc

Orbánc

Az orbánc, egy fertőző bőrbetegség, amelyet egy baktérium okoz nagy általánosságban. Ez előfordulhat minden életkorban, de csecsemők és idős emberekre sokkal veszélyesebb. A fertőzés bekerülhet szájon át, és a lábakon sérüléssel, csípéssel is bekerülhet. Lábujjközi bőrgomb által is, és cukorbetegeknél is jellemző fertőzés ez.
A betegség, hirtelen fellépő magas lázzal, és hidegrázással kezdődik. a fertőzött területen piros ödéma jelentkezik, amelyről felmerülhet a gyanú, hogy orbánccal állunk szemben. Több betegséggel is összekeverhető az elején, pl: mélyvénás gyulladás.

Az orbánc régen halálos betegség volt, ma már hál isten túlnyomó részben maradéktalanul gyógyítható.
Fontos azonban, ahogy észleljük a betegséget azonnal orvos, és el kell kezdeni a kezelést, amely penicillin adásával jár, vagy injekció formájában sürgős esetben, vagy enyhébb esetben szájon át tablettával.
A gyógyuláshoz szigorú ágynyugalom kell, felpócólt lábakkal, és borogatni kell hídégvizes ronggyal, vagy jéggel hűteni, mellette, fertőtlenítő gyulladás csökkentő kenőcs használata is kell.

Fontos, hogy kifeküdje a beteg, ne terhelje lábát, mert szepszis alakulhat ki ami az egész testre kiterjedhet, és az halálos is lehet, enyhébb szövetelhalással jár. Ezért fontos az is ha cukorbetegség áll fenn, a cukorszintet be kell állítani!

Az orbánc olyan anyagokat tartalmaz sajnos ami később, hetek, hónapok múlva vesegyulladást is okozhat! A fertőzés, a gyulladás, az ágyhoz kötöttség okozhat trombózist is. Tehát nagy figyelmet fordítsunk erre a betegségre!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük