Kezdőlap » Egészséges életmód » Omega-3: a zsírsavak szerepe szemünk egészségének megőrzésében

Omega-3: a zsírsavak szerepe szemünk egészségének megőrzésében

Az ételek omega-3 zsírsavtartalma segít a szem szárazsága esetén, és jótékony hatást fejthet ki a szürke hályog, és a makuladegeneráció ellen. Minél magasabb az omega-3 zsírsavak aránya a táplálkozásunkban, annál kisebb az esélye a szemszárazság kialakulásának – állítják a szakértők.

Az omega-3 zsírsavak úgynevezett esszenciális zsírsavak: létfontosságú anyagok, melyeket a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a táplálkozásunkkal kell felvenni. A legfontosabb forrásai egyrészt a hideg vízi halak: például a lazac, makréla vagy hering, másrészt a lenmag. A gyógyszertárakban kapható készítmények is alkalmasak az omega-3-bevitel kiegészítésére. Az omega-3-at, luteint, zeaxatint, illetve B-vitaminokat és folsavat tartalmazó, a kimondottan a szem egészségének megőrzésére kialakított készítmények megfelelő választást jelentenek.

A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitele felelős a könnyek termelődéséért, ezért segít megelőzni a szem szárazságát. A sejthártya kialakulásában is fontos szerepet játszik. Az egészséges ideghártya nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az egészséges zsírsav ezenkívül javítja a sötét-világos adaptációt. Egyes szakértők szerint az omega-3 zsírsav elegendő mennyiségű bevitelével megakadályozhatjuk az ideghártya megbetegedéseinek kialakulását. A szürke hályog elleni védelmet még nem bizonyították egyértelműen. A pozitív hatást egyrészt a szem jobb tápanyagfelvételi képességének, másrészt az omega-3-zsírsavak gyulladáságátló hatásának tulajdonítják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

A táplálkozástudományi szakértők általában napi (legalább) 5 egységnyi zöldség, vagy gyümölcs fogyasztását ajánlják mindenkinek. Legtöbbünknek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük