Kezdőlap » Nyaralás » Olaszország, Pompei

Olaszország, Pompei

Ha Olaszország akkor Róma, Nápoly, Velence, Firenze,… és Pompei. Ki ne hallott volna az Vezúvról, a legútóbbi 1944-es kitörése óta az olasz hatóságok folyamatosan készenlétben állnak egy esetleges evakuálásra.

De sajnos nem volt ez mindig igy a Római Birodalom egyik leggazdagabb városát Pompeit Krisztus után 79-ben a Vezúzvól kitőrö láva és hamu teljesen megsemmisítette.

Bár a helyes szó talán nem is a megsemmisítette, mivel az egész város épségben maradt, de minden élet kipusztult. Az 1700-as évek közepén egy véletlen folytán megtalált maradványokról kiderül, hogy egy egész eltüntnek hitt város romjaira bukkantak. És még ennél többre is.

A Vezúv kitörése olyan váratlanul érte Pompei lakóit, hogy közülük nagy valószínüséggel senki sem élte túl a katasztrófát. Mit is jelent ez?

Ez pontosan azt jelenti, hogy a menekülő, vagy épppen otthonaikban mindennapi hétköznapjaikat élő emberek, állatok ott lelték halálukat ahol éppen tartóztkodtak. Testeiket és az egész lüktető város maradványait ellepte a hamu és a forró levegő. Aki ma ellátogat a világörökség részét képző Pompeibe, saját szemével láthatja és érezheti át egy ókori város teljes létét. A hideg rázza ki a látogatót a megkövült teljes egészében kivehető emberi és állati testek látványától.

Az, hogy mennyire hirtelen érte el Pompeit a végzete abból is jól látszik, hogy semmiféle önvédelmi helyzet, test,- kéztartás nem fedezhető fel a testeken, még az állapotos nő testén sem.

A hamu és a diónagyságú közetdarabok döbbenetese módon örizték meg ennek a méltán nagyszerű városnak a maradványait. Könnyen kivehetőek az ókori élet használati tárgyai, az hogy hol éltek a pompei lakosok, hol töltötték szabadidejüket, és hogy mit voltak képesek létrehozni több ezer évvel ezelött.

Pompeit látni kell…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Durban az afrikai nagyváros

Durban egy dél-afrikai nagyváros, Cape Townhoz meglehetősen közel. Ugyan jelenleg nem örvend nagy turizmusnak, mégis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük