Kezdőlap » Hobbi » Nyelvtanulás könnyedén

Nyelvtanulás könnyedén

A mai világban már alap dolognak számít, hogy az ember fia/lánya legalább egy, de inkább több idegennyelvet ismer. Könnyebben juthatunk álláshoz, ha beszélünk más nyelvet az anyanyelven kívül, diplomát pedig nyelvvizsga nélkül már nem is adnak egyetlen egyetemen vagy főiskolán sem. Nem is említve azt a közmondást, miszerint “Annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz.”

Nos igen, önbizalmat ad, ha képesek vagyunk idegen országokban az adott nyelven kommunikálni. Ám az is tény, hogy nem egyszerű dolog a nyelvtanulás. Időigényes na és persze nem kevés pénzünkbe kerül, a belefektetett energiáról nem is szólva!

Éppen ezért törekedni kell(ene) arra, hogy minél jobb módszert válasszunk egy-egy idegen nyelv elsajátítására.
A minap kezembe akadt egy könyv, mely pontosan ezen problémára ad megoldást, mintegy lámpásként világítva meg előttünk a nyelvtaulás sötét útját. Lomb Kató “Így tanulok nyelveket” című rövid kis könyvecskéje bár 1970-ben látott először napvilágot (harmadik kiadására is 1990-ben került sor), mégis megállja a helyét még ma is!
Az írónő, aki több, mint tíz nyelven beszélt, saját tapasztalataira alapozva állította össze a művet, segítséget adva ezzel a nyelvtanulóknak.

A könyvből most rövidítve kiemelnék néhány pontot, melyet ő csak úgy nevezett: “a nyelvtanulás tíz kérése, s a világért sem tízparancsolata”:

1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel!
2. Ne hagyd abba a tanulást, még ha nincs is kedved hozzá! Tanulj más formában, pl. leckeírás helyett lapozgasd a szótárt.
3. Mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj!
4.Tanulj megy “előregyártott elemeket”, melyeket majd a beszélgetések folyamán alkalmazni tudsz!
5. Különleges nyelvi fordulatokat mindig egyes szám első személyben jegyezz meg!
6. Légy meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy!

A könyvet bátran ajánlom mindenkinek, aki elkezdene egy új nyelvet tanulni, de annak is, aki már benne van a tanulásban. Egy délelőtt alatt végigolvasható a mű, s a tanácsokat biztosan jövedelmezően tudjuk majd alkalmazni az idegen nyelv(ek) tanulása során!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük