Kezdőlap » Film » Nézd meg te is: „Kövér, beteg és majdnem halott”

Nézd meg te is: „Kövér, beteg és majdnem halott”

Mint érintett, évek óta figyelek az új fogyókúrás ötletekre, javaslatokra. De ez a film nekem új volt, hátha másnak is hasznos lehet.

Mióta kiesett az életemből az aktív, heti rendszeres sport, úgy gyűlnek a pocakomon a kilók, mint legyek a …cukron. Különösen, mióta gyerekek is bonyolítják az életemet, hiszen a szabadidő fogalma gyakorlatilag idézőjelbe került. Nem panaszkodom, csak ezek a tények.

Gyakorlatilag véletlenül bukkantam az interneten (a legismertebb videó megosztón) erre a filmre. „Kövér, beteg és majdnem halott” („Fat, sick & nearly dead!”) – a címe ijesztő, de végignézve rájöttem, hogy igaz, és a téma megérdemli a figyelmet. Egy film, ahol pont ugyanezekkel a problémákkal küzdött a „főhős”, Joe Cross, mint én és sokan mások, épp csak már olyan szakaszban, hogy valós, érzékelhető, kimutatható betegségei keletkeztek ebből.

Legfeljebb annyi különbséggel, hogy ő jól menő vállalkozó Ausztráliában. 140 kiló körül jött rá, hogy az életmódja egyenes úton halad a viszonylag gyors vég felé. Minden orvos vészjósló pillantások közepette sorolta a vizsgálatai vészjósló és egyértelműen negatív eredményeit.
És ekkor jött az ötlet: nem egyszerűen lefogynia kell, hanem táplálkozást változtatni, a szervezet működését helyreállítani.

Igen, tudom, sokszor halljuk ezt, de főhősünk megoldása kicsit szokatlan volt. Egy 60 napos léböjt kúrába kezdett, ami kizárólag zöldségek és gyümölcsök facsart levét tartalmazta. És egyben elhagyta a gyógyszereket, amiből számosat kellett már szednie.

Sokkoló adatokkal támasztotta alá, hogy miért is jó megoldás ez. A filmben bemutatott kutatások szerint ma az USA lakosságának napi szinten elfogyasztott táplálékából alig 5% származik közvetlenül friss gyümölcsökből illetve zöldségekből, a többi fagyasztott, feldolgozott termékekből áll. 95% adalékokkal, vegyszerekkel! Ugyanakkor szórakoztató kis animációs betétekkel igyekszik magyarázni az adatokat, folyamatokat.
Lehet, hogy Európa szívében mi kicsit jobban állunk, de gyanítom, hogy az elhízásnak nálunk is hasonló lehet az egyik oka.

Emberünk nekiállt hát kizárólag nyers zöldségekből és gyümölcsökből facsart italokat inni, és fokozatosan visszaállni a napi mozgásra.
Eleinte szenvedett! Éhség és gyomorpanaszok jöttek elő. De ez csak 3-4 napig tartott, egy hét után minden eltűnt, egyre aktívabb, céltudatosabb lett.
Végül a két hónap eredménye: kb. -40 kg, és egy új ember.
Ráadásul a film forgatása során rengeteg emberrel beszélgetett el, kutatva az elhízás lelki okait. Hihetetlen, hogy mennyire tisztában vannak a kövérek a helyzetük problémáival és mégsem tesznek ellene semmit.

Az utazás során megkérdezettek közül az egyik később segítségért fordult hozzá, aminek köszönhetően ugyanezzel a módszerrel 60 nap alatt 195 kilós súlyából mintegy 60-at vesztett (nyert!) és a környék egyik kultúrházában saját klubbot indított az elhízottak segítése érdekében… Nagy sikerrel!

Ez a férfi a 195 kilójával ott tartott, hogy a családja arról győzködte, járuljon hozzá előre a hamvasztáshoz, mert ekkora koporsó túl sokba kerülne… Azonban táplálkozásának megváltoztatásával szó szerint saját lábára állt, új életet kapott. És ezt elsősorban saját magának, és Joe Cross segítségének köszönheti.
A film dokumentarista stílusban követi végig először Joe, majd „tanítványa” fejlődését, sok-sok nyilatkozó orvossal, érintettel, az utca embereivel.

Mit tagadjam, felbuzdultam, elgondolkodtam. Lehet, hogy nem ez a kizárólagos üdvözítő út, de valószínűleg sokat segíthet mindenkinek, aki hasonló problémákkal küzd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A másik nő (Love and Other Impossible Pursuits)

A másik nő című film 2009-ben készült, dráma. Főszereplők: Natalie Portman (Emilia Greenleaf) Scott Cohen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük