Kezdőlap » Autó » Német út-információ

Német út-információ

Németországban sok turisztikai látványosság fogadja az oda érkezőket. Pompás hegyi tájak és erdőségek, romantikus folyóvölgyek. Németország területén található Európa egyik legsűrűbb autópálya hálózata. A közlekedési táblák érthetőek, de a használandó autópályák számát érdemes előre feljegyezni. A dugók elkerülésére a terelőutakat számozott táblákon tüntetik fel. Németország keleti részében gyors ütemben folyik az autópályák építése és modernizálása.
A közlekedésben a jobbkéz-szabály érvényesül, kivéve az elsőbbséggel rendelkező utakat. Azoknak a gépjárművezetőknek, akik nagyon lassan haladnak, az utánuk haladók részére előzési lehetőséget kell biztosítaniuk. A villamosoknak nincs mindenkor elsőbbségük, ezt táblák jelzik. A buszmegállóból kiinduló buszoknak minden esetben elsőbbséget kell adni. Lakott területen a legnagyobb megengedett sebesség 50 km/h. A lakott településen kívül 100 km/h a megengedett, autópályán 130 km/h az “ajánlott” sebesség. Az autópályákon nem kötelező betartani a sebességhatárt, de baleset okozása esetén súlyos büntetést kell fizetni. Használata a pályáknak jelenleg még ingyenes, azonban a benzinkutak sokkal drágábbak, mivel így egyensúlyozzák a költségeket.

A karavánban közlekedő autók lakott településen kívül legfeljebb 80 km/h-val haladhatnak. Éjszaka lakott területen tompított fényszóró használata kötelező.
A közlekedési lámpáknál a zöld fényt sárga fény előzi meg. Amint kialszik, tovább lehet haladni. Egyes szövetségi államokban vannak még olyan lámpák, amelyeken két fény egyidejűleg világít, a sárga-zöld a továbbhaladást, a sárga piros a megállást jelenti. Lakott területen kívül a közutakon parkoló autókat éjszaka ki kell világítani. Ha az autópályán rendkívüli esemény történik, a külső sávban haladó gépjárműveknek erősen jobbra kell tartaniuk, míg a belső sávban haladóknak erősen balra kell tartaniuk. Három sáv esetén a két belső sáv középen köteles helyet biztosítani.

Lakókocsiban vagy gépjárműben a parkolóban történő éjszakázás engedélyezett, ha nincs más kitérési lehetőség és az ott-tartózkodás nem kempingezés jellegű. Az ittas gépjárművezetés tilos, szabálysértés megállapítására azonban csak 0,5 ezrelék véralkoholszint felett kerül sor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük