Kezdőlap » Fitnesz » Nem minden testmozgás véd a depressziótól

Nem minden testmozgás véd a depressziótól

A mozgás nemcsak fizikailag, lelkileg is jót tesz. Azonban nem mindegyik mozgásforma – állítják ausztrál kutatónők.
A futás, úszás, vagy az erősítő edzés segítenek fittnek maradni, és a lelki egészségnek is jót tesznek. Azok, akik rendszeresen sportolnak, ritkábban szenvednek depressziós megbetegedésben – a házimunkára azonban ez nem igaz. A rendszeres felmosás, portörlés, vagy a kád sikálása a fizikai fittséget növelheti, azonban a szellemi, lelki egészségre a monotónia miatt nincs jótékony hatással. A háztartásban végzett feladatok, amennyiben megterhelő kötelezettségnek számítanak, az edzéssel ellentétben nem csökkentik a stresszt.

A kutatónők 5000 nőt kérdeztek meg egy közvélemény-kutatás során a rendszeresen végzett testmozgás gyakorisága, típusa, és a depressziós tünetek közötti összefüggések kiderítése céljából. Nemcsak a sporttevékenységet, hanem a háztartásban végzett feladatokat is elemezték ebben az összefüggésben. Kevés tanulmány készült idáig azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen típusú mozgás a legjobb a lelki egészségünk szempontjából – állítják a kutatók. A közvélemény-kutatás eredményei alapján fontosabb a fizikai aktivitás jellege, mint az, hogy mennyi ideig végezzük. A házimunka a tanulmány szerint nem vezetett a depressziós tünetek csökkenéséhez, vagy ritkább előfordulásához.

A házimunka ugyan nem hat pozitívan a lelki egészségünkre, testileg mindenképpen fittebbé tesz. A fogyni vágyók számára fontos lehet a tény, hogy a házimunkával jelentős mennyiségű kalóriát égethetnünk el: csaknem annyit, mint az azonos időtartamú, alacsonyabb intenzitású edzés során.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük