Kezdőlap » Egészséges életmód » Nehezen emészthető élelmiszerek: hogyan kerüljük el a haspuffadást?

Nehezen emészthető élelmiszerek: hogyan kerüljük el a haspuffadást?

A haspuffadás, kellemetlen teltségérzet a helytelen étkezés következtében előforduló panaszok. Az emésztés lelassul, a telítettségérzés fáradttá tesz, és csökkenti a teljesítőképességet. A tüneteket nemcsak az válthatja ki, ha túl sokat eszünk, hanem az is, ha nehezen emészthető ételeket fogyasztunk.

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, és a gyümölcsök az egészséges élelmiszerek közé tartoznak, többek közt a magas rosttartalmuk miatt. A nagy mennyiségű rostbevitel azonban nemcsak előnyökkel, hátrányokkal is járhat: túl nagy mennyiségben fogyasztva, illetve az arra érzékenyeknél lassíthatja az emésztést, haspuffadást okozhat. Kisebb mennyiségben a rost teltségérzetet fokozó hatása fogyókúrázók számára előnyt jelenthet, azonban például sporttevékenység esetén zavaróvá válhat. A sportteljesítmény csökkenéséhez vezethetnek a magas zsírtartalmú fogások is, mivel szintén lassítják, megzavarhatják az emésztést. Elsősorban a zsiradékban sült élelmiszerek fogyasztásával kell vigyáznunk.
Az olajban sütés, és a sütés helyett érdemes az alapanyagokat inkább főzéssel, vagy párolással elkészíteni. Ez kímélőbb megoldást jelent az emésztés szempontjából.

A puffadás akkor alakul ki, ha a gyomorban, vagy a bélrendszerben gázok keletkeznek. Ezek kialakulhatnak akkor, ha gyorsan, kapkodva eszünk, de a puffasztó, gáztermelő hatású élelmiszererek is elősegíthetik a folyamatot. Ide tartoznak például a hagyma-, és a káposztafélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű pékáruk, illetve a szénsavas italok.

A puffadás esélyét tehát csökkenthetjük azzal, ha szénsavas üdítők helyett a szénsavmentes változatot választjuk, lassabban eszünk, illetve elkerüljük a puffadást kiváltó összetevők nagyobb mennyiségű fogyasztását. A káposztafélék főzésénél alkalmazható a következő praktika: ha forrás után az első főzővizet leöntjük, és friss vízzel helyettesítjük, a kész étel gázképző hatása jóval kisebb lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük