Kezdőlap » Növények » Mustár

Mustár

A brokkoli és a káposzta e rokonának apró magjaiból készül minden idők egyik legnépszerűbb ételízesítője. A mustár azonban korántsem csak az ízlelőbimbók barátja. A gyógyítók ősidők óta tudják , hogy csípőssége hígítja a nyálkát, így meghűlés vagy influenza esetén könnyebbé teszi a légzést.

Történelme
Őseink univerzális csodaszerként tekintettek a mustárra: már az egyiptomi, sumer és kínai gyógyítók is gyógyszerként használták a mustármagot, a híres görög orvos, Dioszkoridész pedig a legkülönfélébb rendellenességeket kezelte mustárral, például az epilepsziát és a mandulagyulladást. A rómaiak fogfájás ellen rágcsálták a magokat,a rovarcsípést pedig mustárbalzsammal kenték be. A leghíresebb mustáros “orvosság” azonban a mustártapasz, amelyet az orvostudomány atyja, Hippokratész ideje óta használnak tüdőpanaszok és reuma kezelésére. Hatékonyságát bizonyítja, hogy a gyógyítók világszerte sokféle más betegséget kezeltek mustártapasszal. melléfogások persze itt is akadtak: ma már nevetségesnek tűnik például, hogy a18.századi Oroszországban az elmebetegséget is mustártapasszal próbálták gyógyítani.

Mit tartalmaz?
A mustármagban nagy mennyiségben vannak jelen a glükozinolátoknak nevezett növényi tápanyagok- ezek adják a növény főszeres ízét. Ezek a vegyületek segítenek a vastag -és végbélrák elleni védekezésben.
A mustármag az ómega.3 zsírsavak, a triptofán nevű aminosavak, a szelénnek és a magnéziumnak is jó forrása- bár kedvező hatásuk eléréséhez napi két teáskanál mustármagot kellene fogyasztani. végül a mustármagban jókora adag mirozin és szinigrin található- e vegyületek hígan folyóvá teszik a nyálkát, melyet így könnyebb kiüríteni a szervezetből.

Mire jó?
Böfögés, fejfájás, gombafertőzés, hátfájás, ízületi gyulladás, láz, nyálkatömlő és íngyulladás, váladéklerakódás tüdőben,
meghűlés, influenza.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük