Kezdőlap » Karácsony » Mivel tegyük meghittebbé a karácsonyt?

Mivel tegyük meghittebbé a karácsonyt?

Betlehemezés és kellékei. A betlehemezést az egész Kárpát-medencében ismerik, melynek kelléke a templom alakú betlehem, amelyben a Szent Család látható. A szereplők, akik rendszerint gyermekek, eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat és jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.
Sajnos a mai rohanó világ egyre inkább visszaszorítja az ilyen meghitt pillanatokat. Városokban szinte hallani sem lehet erről, vidéken is inkább a kisebb falvakban, közösségekben fordul elő a hagyomány őrzése!
A környező országokban kicsit másképp, de mostanság is inkább a lakásokon belül, de ott igen impozáns, szobányi betlehemekkel emlékeznek meg az eseményekről. Az olasz és tiroli családoknál lehet leginkább ilyen ünnepi rítusokkal találkozni.
Szerencsére azért nem tűnik el nyomtalanul ez a gyönyörű megemlékezés, mert templomaink jó részében ma is elkészítik a betlehemi jászol kicsinyített mását.
Sokan gyönyörködnek ezekben az alkotásokban, ezért is szeretném a figyelmet felhívni a világ legnagyobb betlehemére, amit a Somogy-megyei Vörs település templomában láthatunk több mint 60 éve!
Az impozáns, több tíz négyzetméteres alkotást hetekkel az aktualitás előtt kezdik építeni, sokszor éjjel is dolgoznak rajta a helybeliek. Advent első vasárnapjától látogatható az elkészült mű, melynek részletekben gazdag látványát nem lehet elfelejteni!
Mivel manapság már a balatoni vendéglátás egyre inkább igyekszik a téli hónapokat is kitölteni a pihenésre vágyók részére, néhány perces utazással felejthetetlen emlékekkel gazdagodhatnak, akik meglátogatják ezt a ritkaságot!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük