Kezdőlap » Karácsony » Mivel díszítsük fel a karácsonyfát?

Mivel díszítsük fel a karácsonyfát?

A karácsonyfa feldíszítésének szokása körülbelül a 16. századtól terjedt el, ekkoriban ugyanis a zöld fenyőfára már almát, diót, ostyát, mézeskalácsból készített alakokat, különböző édességeket, és anyagból valamint fából készült díszeket is tettek. A 19. század végére már sokkal inkább divatba jöttek a csillogó díszek, állítólag 1848-ban kezdtek el Németországban először üvegből karácsonyfadíszt gyártani, majd a század végén már nagymennyiségben készítettek ilyen dekorációkat.
A fenyőfa legtetejére mindig a csúcsdíszt helyezzük, ez kezdetben a betlehemi csillagot jelképezte, azért volt csillag alakú, napjainkban már sokkal népszerűbb a felfelé csúcsosodó, hegyes templomtorony formájú csúcsdísz. Manapság a fa tetején már népszerű dísz a masni is, de bármelyiket lehet használni, amelyik csak szimpatikus. A karácsonyfadíszek közül elmaradhatatlan elem a szaloncukor, melyet általában az égősor után helyezünk fel a fára. Az előbb említett égősor is rendkívül fontos, hiszen az adja meg a fa pompáját, csillogását a sötétben. Napjainkban kapható már mindenféle színű, és alakzatú égősor, régen gyertyákat használtak ugyanerre a célra. Szintén népszerű a csillagszóró is, azonban nem érdemes a fára tenni, mert tűzveszélyes.
Ezeken kívül még számos színű, és alakú karácsonyfadísz létezik, melyet a fára tehetünk. A legnépszerűbbek a gömbdíszek, melyek általában minden fán megtalálhatóak, de manapság már szinte minden alakú díszt lehet kapni, mely a karácsonyhoz illik. Léteznek még: girland, angyalhaj, gyöngysor, textildíszek, ehető mézeskalácsdíszek, szalmadíszek, és még sokféle dekoráció, mellyel feldíszíthetjük a karácsonyfánkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük