Kezdőlap » Látnivalók » Mitől fenséges az Empire State Building?

Mitől fenséges az Empire State Building?

Az Empire State Building 40 évig viselte “a világ legmagasabb épülete” büszke címét és mindmáig valóságos nemzeti kincsnek számít az Egyesült Államokban. Tervrajzait a Shrevem Lamb és Harmon építészcég készítette mindössze két hét alatt. New Yorkban az időtájt nagy vetélkedés folyt a világ legmagasabb épületének megépítéséért, és az Empire State elkészülte előtt a Chrysler Building viselte ezt a címet. Arekord egészen 1972-ig volt az Empire State Biuldingé, a címet a World Trade Center északi tornya hódította el tőle.

2001. szeptember 11-e után ismét a sázkét emeletes Empire State New York legmagasabb, valamint a chicagói Sears Tower után az Államos második legmagasabb épülete. Átadására 1931. május 1-jén, a nagy gazdasági válság idején került sor. Ennek következtében sok irodahelyet nem tudtak kiadni, így az épületet “Empty State Building”-ként emlegették. Az építkezés költségessége miatt csaknem húsz évig tartott, mire nyereségesre fordult a fenntartása, bár a nyolcvanhatodik emeleten kialakított kilátóterasz kezdettől fogva sok érdeklődőt vonzott, és eleinte több bevétel folyt be ebből, mint a helyiségek bérbe adásából.

Az art deco stílusú tornyot eredetileg léghajók kikötésére is alkalmasnak tervezték, de ez az elképzelés kivitelezhetetlennek bizonyult. Az Empire State Building mindmáig az Egyesült Államok egyik legjellegzetesebb és leghíresebb épülete, egyúttal a modern, illetve az art deco építészet egyik legszebb példája. Éjjelente az épület teteje színes díszvilágítást kap.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Dél-Wales és Anglia határán, közel 200 évvel ezelőtt a kis fényűző kirándulócsónakok rendszeresen kisiklottak a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük