Kezdőlap » Betegségek » Mitől fájhat a gyermek lába?

Mitől fájhat a gyermek lába?

Akinek van kisgyermeke szembesülhetett már azzal, hogy a gyermek egyik pillanatról a másikra fájlalja a lábát vagy nem tud lábra állni. Nagyon ijesztő, mert a gyermek még nem tudja pontosan elmondani milyen jellegű a fájdalma és mit is érez pontosan.
A szülő ilyenkor alaposan nézze meg a gyermek lábát, tapogassa végig, nézzen külsérelmi nyomokat nem e megütötte a gyermek, elesett vagy valami más okozott sérülést.
Ha egyértelműsíthető, hogy a gyermek esés vagy ütés miatt fájlalja a lábát és lába duzzadt, be van dagadva mindenképp meg kell mutatnunk sebészeten, mert csontjaik igaz rugalmasak, de törés vagy ficam is okozhatja a fájdalmat.
Ha nem látunk külsőleg semmi nyomot mégis duzzadt valamelyik terület és a gyermek erős fájdalomra panaszkodik, gondolni kell ízületi gyulladásra, amely sajnos már gyermekkorban is jelen lehet.
Duzzanat nélkül is jelentkezhet, a gyermek nem tud lábra állni, esetleg sántikál és látszik rajta, hogy fájdalma van még több óra elteltével is.
Felső légúti gyulladásos megbetegedések után 2 héttel jelentkezhet, folyadék gyülemlik fel az ízületek körül, ez ultrahangos vizsgálattal állapítható meg és kezelést igényel.
A gyermek nem állhat lábra, erős fájdalomcsillapító gyógyszert fog kapni és kontrollvizsgálatra kell vissza vinnünk. Kímélnie kell a lábát, feküdjön, ne nehezedjen rá, mosdóba is vigyük ki ölben.
Általában 1 hét alatt gyógyul.
Növekedési fájdalom is okozhatja a combban jelentkező fájdalmat, azonban ha tartósan fennáll, mutassuk meg orvosnak, mert lehet, hogy más oka van a fájdalomnak.
A gyermek fájdalmát mindig komolyan kell vennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük