Kezdőlap » Látnivalók » Mit védett a San Juan de Ulúa?

Mit védett a San Juan de Ulúa?

San Juan de Ulúa nagy kiterjedésű erődje Veracruzra néz. Eredetileg a város védelmére hozták létre: Veracruz a spanyol uralom idején Mexikó legfontosabb kikötője volt. A város Mexikó első spanyol kormányzója, Hernán Cortés (1485-1547) konkvisztádor alapította 1519-ben. A kikötő a kalóztámadások gyakori célpontja volt, mivel itt rakodták be minden évben a spanyol flotta hajóiba a mexikói bányákból ide szállított ezüstrudakat.

Az erődöt a város közelében fekvő San Juan de Ulúa szigetén, 1565-ben kezdték építeni. A tekintélyt parancsoló építmény egy méter vastag falait kétszázötven ágyúval, vizesárokkal, mellvéddel védték. 1568-ban Sir Francis Drake (1540-1596) és Sir John Hawkins is megpróbált rabszolgákat rabszolgákat kitenni a szigeten. Egy spanyol konvoj, bár előzetesen ideiglenes békét kötött velük, mégis megtámadta őket, és két hajójuk kivételével az angolok egész flottája odaveszett.

San Juan de Ulúa volt a spanyolok utolsó védőbástyája Mexikóban. Miután az ország 1810. szeptember 16-án kikiáltotta függetlenségét, a spanyol csapatok még 1825-ig tartották magukat az erődben. A mexikói-amerikai háborúban (1846-1848) az Amerikai Egyesült Államok csapatai ágyúzták az erődöt, majd elfoglalták Veracruzt. A XIX. századtól börtönként használt erőd egyik leghíresebb foglya, Jesús Arriaga útonálló volt, akit Chucho El Roto néven is ismertek, és 1885-ben megszökött a börtönből.

William Prescott történész így írta le Cortés és az őslakosok első találkozását, amely a majdani erőt előtt történt: “Az indiánok feljöttek a fedélzetre. Gyümölcsöt, virágokat, arany dísztárgyakat hoztak ajándékba.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük