Kezdőlap » Karácsony » Mit is ünnepelünk Karácsonykor?

Mit is ünnepelünk Karácsonykor?

A karácsony a legtöbbek által megtartott ünnep. De még is az a legnagyobb talány, hogy miről is szól? Erről több féle vélemény is létezik. A keresztény előtti időben a téli napfordulót ünnepelték December 24, 25 – én. Az ősi magyarok a sötét erők távozását és a fény uralmát ünnepelték tábortűz mellett. December 21 – e után már hosszabbodnak a nappalok, így a sötét órák száma egyre kevesebb, elűzve ezzel is a gonoszt.
A kelta és germán népek is a fény ünnepének tartották ezt a napot. A keresztény hívőknek ez a legfontosabb ünnepük, Jézus Krisztus születésére emlékeznek ezen a napon. Bár azt kevesebben tudják, hogy a katolikusok igazi célja ezzel az ünnepel egy pogány ünnep kiszorítása volt.
A karácsonyt megelőzi a négy hétből álló Advent. Hagyomány a Karácsonyi Szent mise, bár ez mára inkább a vidéki falvakban, kisebb városokban kap nagyobb hangsúlyt. Ilyenkor a templomokban betlehemi jászolt állítanak, a gyerekek pedig műsorral elevenítik fel Jézus születésének történetét. A nem hívő emberek a szeretet ünnepének tartják. Ilyenkor karácsonyfát díszítünk csillogó díszekkel, szaloncukorra és égőkkel. Finom ételeket főzünk és megajándékozzuk családtagjainkat.

Mára viszont sokan gondolják úgy, hogy a Karácsony csak arról szól, hogy ki milyen és mekkora értékben vett ajándékot szerettének. Elfeledkezünk arról, hogy ennek a napnak nem erről kellene szólnia. Örülnünk kellene annak, hogy családunk körében lehetünk. Tegyük félre hát nézeteltéréseinket, problémáinkat és ünnepeljük együtt békében a Karácsonyt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük