Kezdőlap » Betegségek » Mit tudunk a fagyásról, és komoly következményeiről?

Mit tudunk a fagyásról, és komoly következményeiről?

Fagypont alatti hőmérsékleten a víz megfagy, és mivel az emberi szervezet nagyrészt vízből áll, ezért ha túl sokáig érintkezik ilyen hideggel, a bőrfelület károsodhat (az orr, fül lágy szövetei, a végtagok- kar és lábfej). A fagyás fokozatosan alakul ki, a bőrsejtekben jégkristályok képződnek, az alsó rétegek is károsodhatnak. A vérerek felszíne megfagyhat, ezáltal a terület vérellátása jelentősen csökken. A fagypont alatti hideg, a z elégtelen vérellátással együtt nemcsak a felületi szövetekre, hanem a mélyebben húzódó izmokra, csontokra, idegekre, erekre, és inakra is hatással lehet, és további hideg-hatásnál a szövetek károsodhatnak. Ennek mértéke mindig attól függ, mennyi ideig volt kitéve a fagypont alatti hidegnek, és a hideg mértékének.
Amennyiben fagyás gyanúja merül fel, nagyon lassan melegítsük fel a fagyott testrészt, mindenképpen hideg vízzel kezdjük, majd a hőfokot nagyon lassan emeljük, maximum langyos hőmérsékletre. A meleg, vagy nagyon meleg víz még tovább roncsolja a károsodott szövetet, a száraz meleg levegő úgy szintén.
Fagyási sérülések kezelését mindig szakemberre bízzuk.
• Elsőfokú fagyás: a végtagokon keletkezik, karok lábfej, arcon, a füleken, orron. Felmelegedésekor erős, tűszúrásokra emlékeztető heves fájdalom jelentkezik, és vöröses elszíneződés tapasztalható.
• Másodfokú fagyás: a bőr mélyebb szöveteit érinti, a bőr elszíneződése kékes tónusúvá válik.
• Harmadfokú fagyás: a bőr teljes, azaz alsó és felső rétegei teljesen roncsolódnak, vérző hólyagok keletkeznek, a szövet mélyebb rétegei is fagyásnak indulnak,- néhol fekete, kemény pörkök alakulnak ki.
• Negyedfokú fagyás: ilyenkor már mélyszövet-elhalás áll be, ami érinti a csontokat, és az izomszöveteket is. A terület láthatóan elszíneződik, kemény lesz, üszkösödik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bölcsőhalál

Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordulhat elő . Sajnos ennek a kornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük