Kezdőlap » Látnivalók » Mit tudunk Edelényről?

Mit tudunk Edelényről?

Edelény, Borsod –Abaúj –Zemplén megyében található, Miskolctól körülbelül 25 kilométerre. Természeti elhelyezkedését tekintve a Bódva- völgyében található ez a kis város, melynek lakossága mára már eléri a tízezer főt, így kapta meg még pár évvel ezelőtt a városi rangot.
A település már az 1300-as években is lakott hely volt, mivel Edelény az Edelényi nemesi család birtoka volt. Korábban mezővárosi rangot birtokolt, mert a külterületén rengeteg szántóföld, és legelő volt található, azonban ezek még a mai napig is ott vannak, csak sajnos manapság már kevesen művelik őket. Régebben egy földvár is állt a település egy részén, de erre valós bizonyítékot még nem találtak, csak szóbeszéd alapján lehet hallani róla. A török megszállás alatt Edelény teljesen elpusztult, és csak több száz év múlva települtek be erre a térségre újra lakosok. A hely legfőbb látványossága a L’Huillier- Coburg kastély, amely a város központjában helyezkedik el, itt évről-évre rendeznek zenés, és gasztronómiai eseményeket, amiknek főbb témája a folklór, és a környék gasztronómiai világának megismerése.
Nemrég feltártak egy másik földvárat is a térségben, aminek a neve a Borsodi földvár, de ebből is csak sajnos egy alaprajz maradt fenn, amit egy hozzá nem értő észre sem vesz. Edelényben –mondhatnánk úgy hogy méretéhez képest- igen sok templom van, mivel két római, és három református templom is található a városban. Szállások terén igen kevés itt a választék, mivel az apartmanokon kívül a helyi embereket kérhetjük meg, hogy tudnának e ajánlani kiadó szobát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Melyik a Balti-tenger legnagyobb szigete? – Gotland sziget

Gotlandot, a Balti-tenger legnagyobb szigetét némelykor „a rózsák szigete” néven említik, mert mérsékelt éghajlata miatt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük