Kezdőlap » Szilveszter » Mit tudunk a szilveszteri tűzijáték történetéről?

Mit tudunk a szilveszteri tűzijáték történetéről?

Mivel szilveszterkor az emberek többsége előszeretettel vásárol tűzijátékokat, ezért érdemes megnézni ennek a –kicsit sem veszélyektől mentes- szórakoztató eszköznek a történetét. Az összes pirotechnikai eszköz őshazája Kína, így a tűzijátéké is. Habár talán kicsit nehéz lehet elhinni, de Kínában már időszámításunk előtt 960 körül is készítettek tűzijátékot.
Ugyancsak az ókorig nyúlik vissza a japánok tűzijáték készítésére vonatkozó történelme. Európában az első tűzijátékot csak a puskapor elterjedése után jóval később, az 1300-as évek második felében tartották, Vincensában. Habár már az első olaszországi tűzijátékról olyan pozitív hangvételű élménybeszámolók maradtak fenn, melyek szerint az emberek lelkesedtek a csodás látványtól, Európa szerte a tűzijáték fénykora a 18. századra tehető. Mivel a francia udvarban annyira kedvelték a pompát, ezért elképzelhetetlen volt, hogy ne rendezzenek tűzijátékokat alkalomadtán a nép szórakoztatására. Az angolok is hamar behódoltak eme szépséges látványnak, hiszen 1533-ban VIII. Henrik esküvőjét is tűzijátékkal koronázta meg.
Hazánkban az első tűzijátékot Mátyás király rendezte Visegrádon, amikor elvette feleségül Betarix-szot. Ekkor olyan nagyságú tűzijátékot rendezett, hogy még az olasz vendégek elismerését is kivívta. Később, a török korban nem igazán volt jellemző a tűzijáték, mint szórakoztatás, hiszen akkor a hadi pirotechnika fénykora volt Magyarországon. Hazánk fővárosában, az első tűzijátékot 1686-ban rendezték, amikor a török uralom alól felszabadult az ország.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük