Kezdőlap » Karácsony » Mit tudunk a karácsonyfa eredetéről?

Mit tudunk a karácsonyfa eredetéről?

A karácsonyfa az ünnep szimbóluma, és kellék is egyben, egy olyan örökzöld fa, melyet azért viszünk az otthonunkba, hogy feldíszítsük.
Egyes források szerint már a középkorban is szokás volt, hogy egy fiatal fát kivágtak, mely Jézus életét jelképezte, és azt, hogy ő fiatalon meghalt. Konkrétan az első karácsonyfát gyermekének a legenda szerint Luther Márton állította. Más feljegyzések szerint a 15. században már állítottak karácsonyfát Németországban, melyet feldíszítettek többek között almával, és ostyával is. Két évszázaddal később már olyan karácsonyfáról is megemlékeznek, mely gyertyákkal volt felszerelve. Bécsben az első hivatalos karácsonyfát 1814-ben állították fel, majd lassan ekkoriban, inkább a 19. század közepe felé kezdett el terjedni Magyarországon is a szokás, hogy karácsonykor egy kisebb fát, vagy legalább egy ágat feldíszítettek.
Hazánkban első körben csak a német ajkú lakosság állított karácsonyfát, majd csak később kezdték átvenni tőlük ezt a szokást a magyarok is. Az első magyar karácsonyfát 1824-ben Aszódon állították fel, majd később, 1854-ben már Jókai Mór is említi a regényében ezt a szokást. Az első karácsonyfákat gyakran nevezték krisztusfának is, és díszítésképpen gyertyát, aranyozott diót, cukortekercseket (a szaloncukor elődjét), valamint narancsot aggattak rá. A hazai hagyományok alapján a karácsonyfát napjainkban december 24-én állítjuk fel, és egészen vízkeresztig, vagyis január 6-áig hagyjuk feldíszítve, csak utána bontjuk le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan díszítsük a házat karácsonyra?

A karácsonyi dekorációt nem muszáj egy délután alatt felaggatni a házra. Az advent a felkészülés …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük