Kezdőlap » Betegségek » Mit tudhatunk a szalmonella-fertőzésről?

Mit tudhatunk a szalmonella-fertőzésről?

A szalmonella fertőzésén (Salmonella enterica) sokan átesnek, azon az egyszerű oknál fogva, hogy ételmérgezésről van szó tulajdonképpen. A kórokozó baktérium többféle fajtáját ismerjük, de mindegyikre jellemző, hogy élelmiszerrel kerül be a szervezetünkbe. A hastífusz, a szepszissel járó fertőzés, illetve a szalmonellozis, ami a gyomorban okoz panaszokat. Hazánkban a gyomor –és bélhuruttal járó formája a gyakori, és leginkább nyáron fordul elő, a helytelenül tárolt élelmiszerekben a meleg hatására könnyebben elszaporodik.

Az elfogyasztott, baktériummal fertőződött élelmiszer megbetegedést okozó hatása emésztéstől is függően, már akár pár óra elteltével is jelentkezhet, de előfordul, hogy akár két nap múlva érezzük rosszul magunkat.
Először erős hasi fájdalmat, gyomorgörcsöt érez a beteg, amit magas láz követ, ez elérheti akár a 40°C-ot is, és a tünetek hamar, 3-5 napon belül megszűnnek. A beteg nem gyógyul meg, a szalmonella baktérium hordozójává válik, mivel a baktérium áttelepedik az epehólyagba, és ott szaporodik tovább. Ez azért is nagyon veszélyes, mert közvetlen megfertőzhet bárkit. A beteget mindenképpen elkülönítve kell tartani, mindennemű fertőzés az állapot romlását eredményezheti, illetve halálhoz is vezethet.

Megelőzhető, ha az élelmiszert megfelelő körülmények között tárolják, figyelnek a mélyhűtött élelmiszerek megfelelő módon való kiolvasztására (ilyenkor gyakoribb a fertőzés esélye), a feldolgozás körülményei megfelelő tisztaságúak, és természetesen a személyes higiéniára is ügyelni kell.
Az állatról élelmiszerre terjedt szalmonella fertőzés is komoly mikrobiológiai veszélyt hordoz magában. Legjelentősebb szalmonella-hordozó a baromfi, és annak tojása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük