Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk a vércukor szinten tartásáért?

Mit tehetünk a vércukor szinten tartásáért?

Az alacsony vércukorszint, vagy a túl magas szint károsan hat az emberi szervezetre. Sok esetben nem is tudjuk, hogy ebben a betegségben szenvedünk, és azt sem, hogy bizonyos ételekben, italokban milyen magas arányban van a cukor. A cukorbetegségnek vannak jellemző tünetei, amelyekre ha időben felfigyelünk, akár az életünket is megmenthetjük.
Ilyen tünetek például az erős szomjúság érzés, gyakori és igen sok folyadék fogyasztása, a szervezetünk automatikus védelmi rendszere így jelzi, hogy valami baj van. A gyakori vizelési inger ennek hatása, illetve kiegészítő tünete, ebből krónikussá válása során veseelégtelenség is kialakulhat. A hirtelen fogyás, vagy esetleg hízás is valami bajra utal, és a vér lassú véralvadása is útmutató lehet a cukorbaj felismeréséhez.
Mindig mérjünk vércukorszintet!
Ha nem érzékeljük magunkon a betegség jeleit, akkor sem árt a rendszeres vércukor mérés, a megelőzés mindig nagyon fontos.
Sokféle vércukorszintmérő készülék van forgalomban hazánkban, ezek vásárlása előtt nem árt tudni, milyen a készülék, milyen anyagi vonzata van, hogyan alkalmazható.
• Költségek: a készülékek sokfélesége segíthet megfelelő készüléket választani, de arra mindig figyeljünk, hogy a látszólag olcsó alapkészülékhez, mennyiért, milyen mennyiségben szerezhető be a tesztcsík, ez ugyanis ép olyan fontos, hiszen fogyóeszközről van szó.
• Vérminta : nem mindegy,honnan kell a vérmintát begyűjteni, és annak mennyisége sem. Vannak olyan készülékek, amihez csak az ujjból vett minta megfelelő, de olyan vérvételi helyek is, ami a tenyérből,lábszárból,felkarból,alkarból combból vehető. A készülékek használatához szükség van steril tűkre is, ezek mennyiségét is figyelembe kell venni vásárláskor. Kapható ujjszúró készülék is, ezzel bárki könnyedén képes a megfelelő mennyiségű vért levenni, illetve a használata is kellemesebb.
• Az eltárolt memória mennyiség, a kijelző mérete, számítógépre való letöltési lehetőség mind figyelembe vetendő szempontok.
Jó hír, hogy már magyar fejlesztésű, és magyar nyelvű vércukorszint mérők is forgalomba kerültek, a félreértelmezések kockázata csökken. A készülék hangokkal is figyelmeztet, és akkumulátorról tölthető.
De nem elég a cukorszint ellenőrzése, sportoljunk, sétáljunk sokat, étkezzünk naponta 5-7-szer. A vércukor normál szinten tartásában a tökmag, napraforgómag és a fahéj sokban segít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük