Kezdőlap » Betegségek » Mit tehetünk a pattanások ellen?

Mit tehetünk a pattanások ellen?

Sajnos be kell vallani, hogy sokan felnőtt fejjel is küzdenek bőr problémákkal. Van, akik kevésbé, van akik jobban, ez teljesen változó. Ezek közül a legsűrűbben előforduló gond a pattanás. Súlyos esetekben nem kerülhetjük el a bőrgyógyász felkeresését, azonban enyhébb esetekben magunk, vagy egy kozmetikus, háziorvos segítségével orvosolhatjuk a problémát.

Ha csak ritkán, és néhány elvétett pattanásunk van, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha megfelelő arctisztító termékeket használunk rendszeresen, hogy amit tudunk, megelőzzünk. Emellé jó, ha vásárolunk drogériákban vagy különböző katalógusokban kapható bőrnyugtató, pattanás összehúzó készítményeket, valamint megfelelő alapozókat és korrektorokat. A korrektor pattanásra mindenféleképpen zöld színű legyen, akármilyen furcsa is. A zöld korrektor jobban fedi a pirosságot. Ha hirtelen kijön rajtunk egy dudor, akkor a jó minőségű fogkrém is megoldás lehet: kenjük ezt a pattanásunkra egy éjszakára és másnapra ha minden igaz leszárítja a pattanásunkat.

Súlyosabb esetben forduljunk házi orvoshoz: vannak nagyon hatékony ecsetelők arcra, ezek ára sem túl drága, viszont csak vényre adják ki őket. Összegük 1000 és 1500 Ft közé esik, de olyan mennyiség, hogy biztosan elég hónapokig, akár évekig is. Ezek gyulladáscsökkentő hatással bírnak és antibiotikumot tartalmaznak. Azoknak ajánlott ez a megoldás, akiknek gyulladt, nehezen múló pattanásaik vannak.

Ha ennél is súlyosabb a helyzet, például nagy bőrfelületet érintenek a problémák, esetleg sehogy sem múlnak, akkor kérjünk időpontot egy bőrgyógyászhoz. Ebben az esetben ő lehet, hogy vérvételre is elküld minket, valamit kivizsgálást is rendelhet, mert megeshet, hogy a bőrproblémák hátterében valamilyen szervezetben lévő gyulladás vagy betegség áll. Emellett ha nincs semmilyen komoly gondunk írhat fel szájon át szedhető gyógyszert, valamint ecsetelőket is, amelyek igen drasztikusan, de hatásosan oldják meg a gondunkat.

Szerencsére legtöbbünk életében ritka ez a jelenség és maximum egy kis bosszankodásra adhat okot, azonban ha már úgy érezzük, hogy az állapotunk nem normális és már az életvitelünkben is zavar, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy szakembert.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük