Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk magas láz esetén ?

Mit tegyünk magas láz esetén ?

Egy és öt év között a gyermekek láza hamar felmegy 40°C-ig, sőt néha még magasabb is, már enyhébb fertőzések esetén (pl. hűlés, torokgyulladás, influenza) csakúgy, mint súlyosabb betegségek velejárójaként. Vannak veszélyes betegségek, amelyek viszont néha nem járnak 38,5 °-nál magasabb lázzal.

Ne ijedjünk meg tehát a magas láztól, de azonnal lépjünk érintkezésbe az orvossal, mert nem tudhatjuk mi okozza. Ha a betegség első napján a gyermek hőmérséklete40°C vagy még magasabb, és egy órán belül még telefonon sem tudjuk elérni az orvost, akkor helyes, ha megpróbáljuk a lázat csökkenteni borogatással és lázcsillapítóval. Egy éven alul az adagolás napi háromszor, 1-5 évig négyszer 1/2 tabletta Kalmopyrin, Istapirin, Amidazophen, vagy legfeljebb napi 3 Amidazophen gyermekkúp.

Vigyázzunk, hogy ha édes szirupban van otthon a Kalmopyrin, a gyermek ne férhessen hozzá. a lázcsillapítás céljából végzett lemosás a testfelületet és a vért lehűti, mert a víz a bőr felületéről elpárolog. Ezért néha alkoholt is szoktak alkalmazni, de arra vigyázni kell, mert ha kis szobában használjuk, akkor túl sokat lélegzik be belőle a gyermek. Egyébként a víz ugyanolyan jó, ha nincs is “orvosság” – szaga. A gyermeket úgy mossuk le, hogy levetkőztetjük és betakarjuk lepedővel vagy könnyű takaróval. Nedvesítsünk meg egy szivacsot a mosdóban. Vegyük ki a lepedő alól a gyermek egyik kezét és dörzsöljük gyengéden pár percig a szivaccsal vagy nedves kezünkkel. Aztán tegyük vissza a karját a lepedő alá. Fél óra múlva mérjük meg a hőmérsékletét, és ha nem ment lejjebb, akkor mintegy 15 percre helyezzük a kicsit fokozatosan lehűtött langyos fürdőbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük