Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk ha túl sok folyadékot fogyasztunk?

Mit tegyünk ha túl sok folyadékot fogyasztunk?

Amennyiben nap mint nap, hosszú távon állandó szomjúságot érzünk,akkor forduljunk feltétlenül orvosunkhoz ! Sajnos előfordulhat, hogy egy elégé ritka betegség hordozói vagyunk. Kevesen halottak még az Endokrinológia körébe tartozó betegségről a Diabetes i n s i p i d u s r ó l A betegség könnyen összetéveszthető a Diabetes m e l l i t u s s a l !

Miért ? – Mert tünetei hasonlóak lehetnek: szájszárazság, szomjúság érzet, gyakori vizelés, szédülés, fejfájás, gyengeség. Régebben ezt a betegséget nem is tudták minden kórházakban gyógyítani, hiszen nem mindegyikben volt Endokrinológus. A belsőelválasztási mirigyek szakspecialistái viszont, nagyon szakszerűen és gyorsan felismerik a betegséget. A diabetes i n s i p i d u s betegek a betegséget örökölhetik is, de szerezhetik is. Kortól nemtől független a kór. Nagyon megterheli a szervezetet a sok folyadék mennyiség amit naponta el kell fogyasztania a páciensnek. Nem ritka a napi 24 órai fogyasztást nézve felnőtteknél a 24 liter folyadék bevitel. Persze ezt ki is kell üríteni,így a beteg rendkívül sokszor és sokat is ürít. Gyakorlatilag ebben az esetben óránként 1liter folyadékot visz be a szervezetébe, amivel igen megterheli a szívet, májat, tüdőt és vesét ,valamint a húgyhólyagot. A vizelet fehér, átlátszó, mintha meleg csapvíz lenne . Kis gyerekeknél előfordulhat az ágyba vizelés, mert nem ébred fel az ingerre már csak a folyamat befejeztével.

Természetesen ez nem minden beteg gyerekre vonatkozik! Jó hír azonban, hogy egy vizelet vizsgálattal ki lehet mutatni a betegséget, és gyógyszeres kezeléssel normál szintre lehet le redukálni a folyadék szintet/napi 1,5-3 liter . Az iskolás gyermekeknél a gond az lehet, hogy némelyik gyermek nem bírja ki a 45 percet és ki kell menni a mosdóba ami pedig ki teszi a többi gyerek előtt a megszólás és csúfolódás tárgyává. Ennek sajnos még az sem veszi elejét , ha a szülő és tanár kellőképpen együtt működik ! A megoldás egyik fő része , hogy a szülő és a gyermek kapcsolata bizalmas jó viszony legyen , valamint a gyermek tisztába kell hogy legyen az ő betegségével , értelmi szintjének megfelelően . A gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a diabetes i n s i p i d u s s a l élők teljes életet élhetnek, mintha nem is volnának betegek , de az étkezésre, mozgásra, rendszeres orvosi ellenőrzésre/ami 3 hónaponként kötelező!/ gyógyszer rendszeres szedésére,vizelet fajsúly mérésre igen oda kell figyelni! A Diabetes I n s i p i d u s egy hormon hiánya ,amiért az agyalapi mirigy a felelős.

Hazánkban is élnek ilyen típusú betegségben szenvedők. Régebben 40-50 évvel ezelőtt még nem mindenhol ismerték ezt a betegséget, és ha felismerték nagyon nehéz volt a gyógyszer beszerzése, külön meg kellett rendelni és nem volt mindegy melyik gyógyszertárban. Ma sem biztos, hogy minden gyógyszertárba kapható ! A betegségre tabletta vagy orr csepp adható,amit a beteg a szakorvosával közösen dönt el. Ezeket a termékeket nem Magyarországon gyártják és néha hiánycikk is lehet a patikákban! Nagyszerű specialisták, szakorvosok , orvosok állnak hazánkban is a betegek rendelkezésére! Nyugodtan forduljunk Hozzájuk! A diabetes i n s i p i d u s a cukor betegség egy válfaja is egyben , épp ezért hajlamos a beteg a diabetes m e l l i t u s r a. Figyelni kell tehát mindenkinek , ha hosszabb időn át sok folyadékot iszik, mert valószínű, hogy a só-víz háztartása nem megfelelő lehet,amit gyógyítani kell! a Diabetes I n s i p i d u s s a l élő emberek teljes értékű emberek és hasznos tagjai lehetnek családjuknak, környezetüknek és a társadalomnak!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük