Kezdőlap » Családi élet » Mit tegyünk ha kamaszainkat atrocitás éri az iskolában?

Mit tegyünk ha kamaszainkat atrocitás éri az iskolában?

Elsősorban értelmeznünk is kell, hogy mit is jelent az iskolai atrocitás, mert nem lehet összetéveszteni a konkrét bántalmazással , amely bizony nem iskolába való a fogalmunkkal együtt sem, de ami nap mint nap megtörténhet a mi gyerekünkkel is úgy ,hogy nem is tudunk róla.
Sajnos a gyerekeket nagy mértékben befolyásolja a média, gondolok itt arra, hogy meghatározza az öltözködésünket, étkezésünket és sajnos egész életmódunkat. A legtöbb kislány már bizony 2-3 éves korba kis hercegnőnek gondolja magát , főként ha ezt a szülő olyan túlzásokkal is fokozza, hogy befesteti a haját és olyan ruhákba öltözteti ami nem való hozzá, de a kisfiúk is ilyen helyzetbe vannak, hiszen túl korán érzik magukat nagy fiúnak és a szüli mire rá ébered már nem is azt a gyermeket látja maga előtt akit szeretett volna. Nagy mértékben kihat természetesen az otthonról vitt látvány is a diákok viselkedésére , hiszen aki otthon erőszakot lát vagy abban él az maga is azzá válik.

Tudni kell azt is ,hogy a gyerekek a legnagyobb kritikusok is akik meg mondják a frankót ha igazuk van ha nincs, és ezzel a másikban olyan lavinát indítanak el , hogy azt megállítani egy labilis fiatalnál már igen nehéz lesz. Az óvodában ez már abban megjelenik, hogy elveszik a játékukat vagy a tulajdonukat illetve verekednek, de ezzel akkor és ott nem is foglalkozik a szülő , hiszen úgy van vele ,,ó hát gyerekek megoldják egymás közt,, és ezzel el is van intézve pedig ez is az atrocitás egyik ága.

Ez tovább fejlődik ahogy nőnek a gyerekek elmennek általános iskolába és ott már csúfolódásként tér vissza illetve csúnya beszédben és olykor már fenyegetőzésként is. A jel mondat itt is megjelenik ,de az intézkedés már egy igazgatói vagy osztályfőnöki figyelmeztetés is lehet rosszabb esetben kicsapás. Felsőbb iskolában ez már felfokozottabban megjelenik főként , hogy a csintalan diákok már nem csak egymást provokálják , de a tanárral is szembe szállnak, mivel tudják , hogy az nem tehet konkrétan semmit ellenük. Nem lehet viszont mindig a diákot bántani mert van olyan eset ahol a tanár felfokozottabban és durvábban jelez vissza, sőt tudnak igazságtalanul büntetni is olyat aki azt igazán nem érdemli meg.

Több médiai műsorban is láttunk már olyan esetet, hogy a tanár nem csak a jegyekkel bánt , ha nem oda nem illő szavakkal, csapkodással és olykor erőszakkal is . Felmerülhet a való életben mi szülők mit is tehetünk , ha ezt észrevesszük ,de gyermekünk nem akarja elmondani. Elsődlegesen el kell kamaszunkkal beszélgetni, hogy diák csínyről vagy bántalmazásról van e szó és ha igen azt jelezni kell az osztályfőnök felé és a tanárral együtt jelezni kell a diák szülei , gondviselői felé.

Ezt általában békés úton meglehet oldani jó esetben ha a felek elfogadóak. Sokkal másabb az az eset ,ha egy tanár lelkileg terrorizálja vagy testileg esetleg bántja a diákot mert azt bizonyítani igen nehéz mert ha ilyesmi megtörténik a diákok hallgatnak róla mert félnek. Gondoljunk csak bele el elmegyünk a fent említett tanárhoz , de nem jutunk emberi módon semmire akkor mehetünk az osztályfőnökhöz és az igazgatóhoz, aki mindegyik felet meghallgatja és ha teheti utána néz annak, hogy igazából mi is történt. Ha minden jól megy akkor ennek gyorsan a végére jutunk a történteknek és nem sérülnek jobban a gyerekek, ha nem az is előfordulhat, hogy új iskolát kell keresni erre gyakoribb a példa ,de a megfutamodás nem vezet előre. Mindenképpen meg vannak a megfelelő megoldások amelyek mindenki számára megfelelnek az erőszak kizárásával együtt mert az nem vezet sehova.
Tudnia kell egy szülőnek és tanárnak is, hogy mikor mit kell tenni ,de csakis normális kereteken belül úgy , hogy azzal másokat ne sértsünk, bántsunk mert akkor mi se leszünk jobbak tőlük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük