Kezdőlap » Betegségek » Mit tegyünk a fogszuvasodás ellen?

Mit tegyünk a fogszuvasodás ellen?

Amikor a fogainkból több ásványi anyag oldódik ki, mint amikor beépül, a fogzománc fokozatosan meggyengül, először elvékonyodik, majd áttörik. Ekkor alakul ki a szuvasodás, ami egy sötét színű elszíneződést jelent a fogak felszínén. Ez önmagában nem jár fájdalommal, viszont így nyitottá válnak a dentin csatornák, melyek ha bármivel érintkeznek (étellel, itallal, esetleg fogkefével), komoly, nyilaló fájdalmat tapasztalhatunk.
A szuvasodás kialakulása elég összetett dolog. A fogak károsodásának erőssége több tényezőtől függ, a lepedékképződéstől, szájban lévő ételmaradékoktól, az étkezések gyakoriságától, és többek között a természetes védőtényezők hiányától. Genetikailag is meg van határozva, kinek mennyire ellenálló a fogazata, viszont akik hanyagolják a fogmosást, savas, és cukros élelmiszereket fogyasztanak, és nem figyelnek a szájüreg PH értékére, hamarabb számíthatnak lyukas fogakra.
Akár otthon észleljük, akár az orvos állítja fel a diagnózist, mindenképpen kezelni kell!

Az egészen kicsi, csupán felületi sérüléstől egészen a foggyökér gyulladásáig is elfajulhat a szuvasodás, így fontos, hogy mihamarabb forduljunk fogorvoshoz.
Érdemes a tényleges kezelés előtt egy úgynevezett panorámaröntgen készítése fogaink állapotáról, így észrevehető, milyen súlyos a károsodás, illetve a többi fog ép állapotban van-e. Ha ezen felvétel alapján is bebizonyosodik, hogy lyukas a fog, semmiképpen ne halogassuk a kezelést. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás a problémára a szuvas fog tömése, helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják a fogzománc sérült részeit. Érzéstelenítésre azért van szükség, mert ha a fogakban lévő idegeket is elérte a szuvasodás, ezeknek érintése is komoly fájdalmat okozhatna. Maga a tömés nem fájdalmas művelet. Eztán a fogorvos egy csiszoló segítségével kiegyenlíti a fog felszínét, ha szükséges.
A frissen tömött fog még érzékeny, ezért minimum 4 órán át javasolt kerülni a darabos ételeket. Évente keressük fel fogorvosunkat, ellenőriztessük a tömés, és a többi fogunk állapotát!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük