Kezdőlap » Betegségek » Mit is tartunk pontosan gyomorrontásnak?

Mit is tartunk pontosan gyomorrontásnak?

Már szinte mindenki találkozhatott a gyomorrontás ilyen-olyan tünetével, erőteljesebb formájával, vagy enyhébbel. De nem is gondolunk bele, vajon mi okozhatja, egy már nem friss étel, szoktuk is mondani” rosszat ettem” , vagy betegség , fertőzés, baktérium okozza-e.
Abba is gondoljunk bele, megfelelően táplálkozunk-e, igyekezzünk mindig friss élelmiszert fogyasztani, lehetőleg rostokban gazdag, zsírszegény ételeket, és mindezt lassan, nyugodtan falatozva, hogy emésztésünknek legyen ideje feldolgozni, megemészteni, felszívódni az elfogyasztott élelmiszereket.
Világunk nyüzsgő, stresszhelyzetekben bővelkedő, rohanó forgatagában nem is csoda, ha néha-néha megfájdul gyomrunk. Ilyenkor jön a gyógyszertár, és faljuk a savlekötőket, vagy puffadást gátló szereket, hogy megszüntessük a gyomorégést, és az egyre bővülő gyógyszertári készítményekben igen nagy a választék.
Mielőtt azonban a gyógyszerek felé nyúlnánk, kezdjünk rendet tenni az étkezési szokásainkban.
A tea és kávéfogyasztás, a cukrozott üdítőitalok, alkoholok fogyasztásának csökkentése is már jelentős változást okoz.
A hús önmagában is savasítja a szervezetünket, a hozzáadott fűszerek sokszor duplázzák, vagy triplázzák ennek hatását. Viszont bátran használjunk erős paprikát. Az erős, csípős fűszerek jótékony hatásúak a gyomorra, persze ezt sem szabad túlzásba vinni.
Ha friss gyümölcsöt vásárolunk, akkor csak annyit mossunk meg alaposan-folyóvíz alatt- amennyit biztosan meg is eszünk. Bizonyos gyümölcsök éretlenül kerülnek az üzletekbe, várjunk velük pár napot, mert az éretlen gyümölcsöket nehezebben emésztjük, illetve széklethajtó hatásukat gyakran megtapasztalhatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük