Kezdőlap » Divat és szépség » Mit takar a vintage stílus?

Mit takar a vintage stílus?

Jó tudni, hiszen napjainkban egyre több helyen futhatunk bele ebbe a kifejezésbe. És van pár hasonló jelentésű szó, amivel könnyű lenne összekeverni. Például a retro. A retro nem egyenlő a vintage-el. Maga a kifejezés magában rejti a szüret, begyűjtés jelentéstartalmakat, ám mivel kifejezett magyar megfelelője nincs, a kicsit magyarosított „vintázs” változata az, amivel még találkozhatunk, amit hallhatunk.
Milyen területeken jelenik meg? Főleg az divat, azon belül a ruházatokat illetően, a smink, ékszerek tekintetében. De lakberendezés is történhet ennek a szellemében sok régi bútordarab eredeti, vagy felújított változatának bevetésével, régi használati tárgyak, eszközök újra használatba vételével.
Öltözködés területén a vintage szóval azokat a darabokat lehet illetni, amik az 1920-as évektől egészen 20 évvel ezelőttig voltak divatban. A vintage stílushoz így az is hozzátartozik, hogy használt ruhákról van szó, amiket valaki(k) korábban már hordtak. Még ha nem is ugyanolyan formában hordjuk most, a 21. században, mint anno, hanem egy kicsit átalakítva, újra formázva, megreformálva.
Az egyéb tárgyak abból a megfontolásból térnek vissza a hétköznapi életbe, hogy a válság begyűrűzésével mindenki igyekszik spórolni. Ilyenkor jön rá az ember, hogy eldugva itt-ott, félre téve a padláson, a pincében milyen jó, értékes, használható dolgok vannak még nagyszüleink idejében. Elővéve, kicsit kipofozva, megjavítva, ha szükséges ezek újra használhatók lehetnek. És ezzel máris a vintage stílust képviseljük. De nem csak a válság készteti az embert arra, hogy régi holmikat vegyünk újra elő, hanem a „Csináld magad” szellemiségnek megfelelően régi darabok saját kezű átalakításával, kicsit modernebb formába, korszerűbb ízlésünknek megfelelővé alakításával is születnek renovált dolgok.
Ez a stílus egyre több követőt tart számon, egyre elterjedtem nem csak az Egyesült Államokban, hanem hazánkban is hódító útjára indul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljuk a bőrünket?

A bőrápolás a megfelelő higiénia része, mindennapos tevékenységünkké kell, hogy váljon. A mindennapos tisztálkodás mellett, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük