Kezdőlap » Látnivalók » Mit nézzünk meg Cuzcóban?

Mit nézzünk meg Cuzcóban?

Cuzco város impozáns katedrálisa a Plaza da Armas tér meghatározó épülete, és az egykor jelentős inka építmény, a Viracocha palota alapjai áll. Valójában a város második székesegyházaként épült; az első, amely a spanyol hódítás kezdetén, 1536-ban épült, kisebb volt.

Néhány évtizeddel később elkezdődött a nagyszabású, új székesegyház építése. Az alapkövet 1559-ben rakták le, de a pénzügyi akadályok és egy pusztító földrengés miatt több mint száz évig tartott, mire elkészült (1669). A koloniális stílusú székesegyházon a legtehetségesebb művészek dolgoztak, akiknek munkáját alkalmi bérmunkásként rengeteg helyi lakos segítette. Az eredeti székesegyház, az inkák szakrális helyén álló La Iglesia del Triunfo, ezzel egyszerű templommá minősült vissza, de kapcsolatban áll az új katedrálissal, és továbbá is ez a város legrégibb temploma.

A Cuzcói katedrálisban a koloniális művészet számos remekművét őrzik. Sokat közülük az itteni Cuzcói Iskola tagjai készítették, de megcsodálhatunk itt egy Anthony vad Dycknak tulajdonított Jézus portrét is. Szintén a templomban látható a városról készült legrégibb látkép, amely az 1650. évi földrengéskor ábrázolja Cuzcót. Láthatjuk itt a kő –és fémművesség néhány remekét is, például egy tömör ezüst oltárt. A katedrális kincsei közül kiemelkedik a Cuzcói Iskolához tartozó, Marcos Zapata által kifejezetten ide tervezett, Utolsó vacsora című festménye. A kép szemléletesen mutatja be, milyen buzgón igyekeztek a konkvisztádorok a peruiakat katolikus hitre téríteni.

A Krisztus előtt látható fogás szokatlan és a Közép-keleten is ismeretlen: perui specialitás, a cuy, azaz egy kicsi, sovány tengerimalac.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük