Kezdőlap » Nyaralás » Mit nézzünk meg Belgrádban?

Mit nézzünk meg Belgrádban?

A belgrádi katedrális egy ortodox keresztény templom, mely a szerb kultúra megtestesítése. 1573-ban egy Gerlach nevű pap Belgrádba látogatott. Útinaplójában feljegyezte benyomásait Szent Mihály arkangyal templomáról: „Elég nagy, de ez az egyetlen templom a környéken.” – írta, és lefestette a márvány keresztelőkápolnát, a faragott gyertyatartókat és a fehér textíliába burkolt faragott oltárt. Feltehetően ez az első írásos emlék a belgrádi szerb ortodox katedrálisról – miként napjainkban nevén emlegetik az épületet. Az eredeti templom elpusztult a török hódítás idején, a kora XVIII. században, és a helyére új templomot építettek a XIX. században.

A munka 1845-ben kezdődött és 1847-ben fejeződött be. Nem meglepő, hogy az épület bizánci és az osztrák kultúra jegyeit is magán viseli, hiszen ez a két kultúra rendkívül nagy hatással volt a szerb kultúrára. Több szerb híresség nyugszik a katedrálisban, köztük Milos Obrenovic herceg, Szerbia egyik uralkodója, aki több felkelést vezetett a törökök ellen. Két fia, Milán és Mihály sírja is a katedrálisban található. Több más szerb herceg maradványai is megtalálhatók a sírokban, akiket szintén a török hódítók öltek meg. két népszerű XIX. századi szerb író, Vuk Karadzic és Dositej Obradovic is itt nyugszik.

A katedrális a régi Belgrád legfontosabb politikai, gazdasági és kereskedelmi központjában áll, meglehetősen közel a Kalemegdan erődhöz. Az ezen a helyen épülő templomok hol s törökkel, hol a katolikus Ausztriával küzdöttek, hogy megtartsák ortodox jellegüket, és hiába a több évszázados háborúskodás, a katedrális napjainkban is szerb ortodox.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük