Kezdőlap » Látnivalók » Mit nézzek meg Isztambulban?

Mit nézzek meg Isztambulban?

Isztambul. Egy város Európa és Ázsia határán, egy város, ahol egybeolvad a kelet és a nyugat, egy hely, ahol elegyedik a kereszténység és a muzulmán vallás. Az egyetlen olyan főváros, amely két kontinensen helyezkedik el.

E város utcáit róva egyik ámulatból a másikba eshetünk. Íme, néhány látnivaló, melyet szinte kötelező megnézni, ha az ember ott jár.

Chorai Megváltó Templom

Mint neve is mutatja, a Chorai Megváltó Templom még a keresztény időkből maradt fent, méghozzá nagyon jó állapotban, bár a hozzá épített kolostor elpusztult. Ez Isztambul egyik legszebb vallási műemléke.  Ma már múzeumként funkcionál, a keresztény világ számos fontos fennmaradt képzőművészeti emlékét csodálhatjuk meg, legalább száz gyönyörű freskót és mozaikot tekinthetünk itt meg.

Eyüp Mecset

A mohamedán vallást követők számára ez az egyik legfontosabb szent hely, természetesen csak Mekka és Medina után. Nevét Eyüp Ensariról, Mohamed próféta nagyon közeli jó barátjáról kapta, akit itt temettek el. Később már csak nagyon kiváltságos embereket temethettek ide, például szultánokat és egyéb nagyformátumú embereket.
Évente több millióan zarándokolnak el ide már századok óta.

Hagia Sophia

Az Hagia Sophia Isztambul egyik legszebb, legnagyobb, legizgalmasabb, legnépszerűbb látványossága, nem véletlenül: ez az épület tökéletesen jellemzi magát a várost. Eredetileg keresztény bazilika volt, majd muzulmán mecsetté alakították, és akként használták. Ma is jól látható mindkét vallás nyoma mind kívül, mint belül, azonban ezek meglepő módon nagyon jól megférnek egymás mellett. Ma múzeumként működik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük