Kezdőlap » Film » Mit nevezünk akciófilmnek?

Mit nevezünk akciófilmnek?

Az akciófilm az egyik legnehezebben behatárolható műfaj. Elmosódik a határvonal, hisz majdnem minden filmben (fantasy, sci – fi, háborús film) van akció. Varró Attila filmszakértő szerint az akciófilmet a többi, akciót bemutató filmtípustól az akció szerepe különbözteti meg: amennyiben az akció csak az egyéb, nem „akciós” jelenetek összekötésére szolgál, akkor beszélhetünk akár háborús (Kelly hősei), akár kalandfilmről (Indiana Jones – tetralógia). Azonban ha a film csak az akcióé, ha ez az egyetlen, a fő motívuma, akkor már nevezhető igazi akciófilmnek. Az akciófilm fő műfaji eleme tehát az akció maga. Azonban vannak más, elsőre talán kevésbé egyértelmű elemek. Az akciófilm alapvetően férfias műfaj, így ...

Az akciófilm az egyik legnehezebben behatárolható műfaj. Elmosódik a határvonal, hisz majdnem minden filmben (fantasy, sci – fi, háborús film) van akció.
Varró Attila filmszakértő szerint az akciófilmet a többi, akciót bemutató filmtípustól az akció szerepe különbözteti meg: amennyiben az akció csak az egyéb, nem „akciós” jelenetek összekötésére szolgál, akkor beszélhetünk akár háborús (Kelly hősei), akár kalandfilmről (Indiana Jones – tetralógia). Azonban ha a film csak az akcióé, ha ez az egyetlen, a fő motívuma, akkor már nevezhető igazi akciófilmnek.
Az akciófilm fő műfaji eleme tehát az akció maga. Azonban vannak más, elsőre talán kevésbé egyértelmű elemek.
Az akciófilm alapvetően férfias műfaj, így egy–két kivételtől eltekintve (Nyolcadik utas a halál, Resident Evil – A Kaptár, Kill Bill) a főhősei is férfiak. A korábban készült filmekben a nők (régi népmesei hagyományoknak megfelelően) a megmentendő, gyenge karakter volt, míg mára ez a főhősnél mindenképpen gyengébb, ám inkább a „jutalom” szerepkörét betöltő, mégis aktívan cselekvő karakterré vált (ilyen női karakter szerepel például a Drágán add az életed-ben).

Fontos szerepük van/volt még az úgynevezett „bosszúfilmekben”, ám itt nem pozitív előjelű motivációként, hanem veszteségként jelennek meg, megbosszulandó áldozatként. Ilyenkor a főhős elveszti a szeretett nőt (esetenként gyermeket is) és céljává, élete egyetlen értelmévé a bosszú válik. Ilyen alaphelyzetből kiinduló filmek például Steven Seagal több filmje, ezekben gyakran és szívesen operálnak az „elveszett család” motivációjával, mely máris elvezet minket a „magányos hős” sztereotípiájához, mely a régebbi típusú akciófilmek sajátja.
Az akciófilmek jelentős hányada épül a magányos hős archetípusára. Chuck Norris Magányos farkasa vagy Seagal legtöbb filmje ide sorolható, de ezt a sémát követi a Die Hard–sorozat első két része is, dacára annak, hogy akciófilmek új nemzedékéhez, az oldottabb, gyakran (ön)ironikus darabokhoz sorolható.
Az új nemzedék tehát a humorosabb vonalat követi, alaphelyzete két főszereplő (általában rendőrök), és egy megoldandó, több szálon futó bűnügy. A rendőrök okosak és viccesek és kemények, és bár nem halhatatlanok, azért nehéz elbánni velük (az akciófilm szeret a lehetetlennel dolgozni, hihetővé tenni a hihetetlennek tűnő szituációkat, de azért néha túllőnek a célon, mint például, amikor a Die Hard 4.0 című filmben John McLane [Bruce Willis] puszta kézzel bánt el egy vadászrepülővel). Az új típusú akciófilmek csoportjába tartozik a Halálos fegyver–széria, a Bad Boys – Mire jók a rossz fiúk című film és folytatása, vagy akár a Tango és Cash.
Érdekességként megjegyzendő, hogy egy műfaj sem gazdagította a filmtörténetet annyi maradandó szállóigével, mint az akciófilmek. Gondoljunk csak Arnold Schwarzenegger-re, amint vészjósló hangon azt mondja „Visszajövök”. vagy a Halálos fegyver-filmek Martaugh–jára, akinek tipikus mondása volt, hogy „Öreg vagyok én már ehhez” (ez utóbbi olyannyira ikonikus, hogy a napjainkban népszerű Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozat egy részében is megemlékeznek róla egy úgynevezett Martaugh–listával, amire a szereplők azokat a dolgokat vezetik fel, amihez már öregek).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a vasember 3?

New York, és a bosszúállók után vagyunk. Tony éli megszokott életét. Páncélokat épít, és éli ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.