Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit lehet tudni a fűszer-és gyógynövényekről?

Mit lehet tudni a fűszer-és gyógynövényekről?

A fűszer-és gyógynövények olyan jótéteményei a természetnek, amelyek használatával ízesebbé tehetjük az ételeinket, és sokféle betegségre is gyógyírt nyújtanak. Természeti környezetünk sok olyan növény található, amelyeknek finom illata és rendkívül zamatos íze van éppen ezért fűszerezésre, sőt gyógyításra is alkalmasak. Már az ókori görögök is, a rómaiak is, sőt az egyiptomiak is fontosnak tartották a fűszernövényeket, a hagymaféléket, a koriandert, a köménymagot, és azt előszeretettel használták is. A középkorban, a kolostorokban folyó gyógyítás mindenképpen előbbre vitte a gyógyító növényeknek a termesztését, és az itt elkészített porokat, készítményeket, tinktúrákat, használták a gyógyítás során, ezek voltak az egykori patikaszerek. A későbbiekben ez a kultúra tovább fejlődött, üzletté vált ez a tevékenység.
Honos növényeink között nagyon sok olyan faj van, ami fűszerezésre és gyógyításra is alkalmas. Talán a legismertebbek a különböző mentafélék, kakukkfüvek, kamillavirág, amit előszeretettel használhatunk. De vannak természetesen fás növények is, amelyeknek virágait, terméseit használjuk. Például a hársfavirágot, vagy a csipkebogyó termését, amit kiváló teaként fogyaszthatunk.
A fűszernövények termesztése viszonylag egyszerű, ezeket a növényeket kevésbé bántják a betegségek, és a kártevők. Könnyen szaporíthatóak, a levendulának a legegyszerűbb módja például a dugványozás. Ezeket a növényeket nem feltétlenül kel ágyásokba ültetni, kimondottan jó hatású a különféle haszonzöldségek mellett.
Akár dísznövényként is használhatjuk ezeket, a fűszer-és gyógynövényeinket, hiszen számtalan közülük nagyon szép és mutatós, például a zsályafélék, vagy a levendula, amik díszkertbe is nyugodtan ültethetőek, és nagyon szép látványt nyújtanak. Hasonlóképpen a színes menták is izgalmas, üde színfolttá válnak a kertben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az illóolaj története

Számos ókori kultúra ismerte és alkalmazta az illóolajokat. Növények különböző részeiből nyerték ki az eszenciákat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük