Kezdőlap » Kert » Mit lehet betakarítani a kertből télen?

Mit lehet betakarítani a kertből télen?

A kertünk tervezésekor érdemes kisebb-nagyobb zöldséges vagy veteményes kertnek is helyet adni. Erre akár még egész apró, a társasházakhoz tartozó néhány száz négyzetméteres kertben is lehet helyet szorítani.
A veteményes tervezésekor gondoljuk végig, hogy a tél folyamán szeretnénk-e friss zöldséget szedni belőle. Persze ehhez nem mindenki ragaszkodik, hiszen akkor minimális mennyiségben ugyan, de még ilyenkor is gondozni kell a kertet. És hogy milyen zöldségeket lehet télen is megtermelni? Közismert, hogy erre elsősorban a káposztafélék alkalmasak, amelyek közül sokat szándékosan kinn hagynak, mivel az alacsony hőmérséklet hatására édesebb ízt kapnak. Nagyon alkalmas például a bimbóskel, ami ráadásul felfelé nő, így helytakarékos is.
Szintén téli betakarításra alkalmas a csicsóka, amelynek a gyökereit nem kell fagymentes helyen teleltetni a felhasználásig, így akár ma reggel is kimehetnénk a kertbe, és néhány tő csicsóka kiásásával gondoskodhatunk az ebédhez való köretről. A csicsóka ugyanis kiváló krumplihelyettesítő levesekben, főzelékekben, pürékben, ráadásul sokkal egészségesebb is.
Vállalkozó szelleműek néhány négyzetméternyi kisebb üvegház segítségével akár a téli salátatermésről is gondoskodhatnak. Ehhez nem kell más, mint pár kocka alakú kis szalmabálával körülvenni a saláták magaságyát, majd bontott ablakokat helyezünk el a termőfelület fölött. A kevéske napfény ideális felhasználása érdekében az üveget olyan szögben helyezzük el, hogy a déli nap derékszögben essen rá. Így lehet a legtöbb napfényt csapdába ejteni. Egy ilyen helyen megtermelhető répa, cikória, különféle tépősaláták és keleti jellegű levélkáposzták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük