Kezdőlap » Növények » Mit kell tudni a zellerről?

Mit kell tudni a zellerről?

Ezt a nem túl szép növény manapság mellőzve van a konyhákban, pedig a zeller nagyon értékes. Felhasználható a szára is és a gumó is, főleg a téli étkezésben hasznos. Általában a jó gumónak vékony, kis szára van, míg a szép, egészséges szárhoz egy satnya gumó párosul. A zellerszár káliumtartalma ellensúlyozza a túlzott sós étrend káros hatásait és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Segíti a nyugodt, mély alvást, mert a vitaminok és ásványi sók, amelyek benne találhatók nyugtatják a központi idegrendszert. Az ókorban afrodiziákumként használták, a szerelem és a vágy istenének áldozva ezzel.
Bár már a Krisztus előtti időkben is említést tettek róla, egészen a középkorig nem volt jelentős zöldség. Európában csak a XVII. században terjedt el a termesztése.
Érdekessége, hogy azokban az ételekben, ahol eredetileg krumplit kellene használni nyugodtan helyettesíthetjük zellerrel, mert kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, vagyis sokkal egészségesebb. Ugyanúgy hasábokra vághatjuk és megsüthetjük, és még chipset is készíthetünk belőle. Európán kívül szinte alig használják, sőt Amerikában nem is ismerik. A francia és az olasz konyha használja leginkább.
Jó hír, hogy ez a növény nálunk is megterem, így minden vegyszer nélkül megtermelhetjük és a legegészségesebb formában fogyaszthatjuk. Ha nincs lehetőségünk termeszteni, akkor sem kell lemondani róla, hiszen a piacokról beszerezhetjük és az ára is kedvező. Érdemes minél több ételnél használni és megszerettetni a gyerekekkel is. Készülhet belőle leves, saláta, variálhatjuk gyümölcsökkel is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük