Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a H1N1 influenzáról?

Mit kell tudni a H1N1 influenzáról?

Az A-típusú influenza vírus egyik alfaja. Sertésinfluenzának is hívják. Cseppfertőzéssel terjed.Amint a vírus a nyálkahártyára jut azonnal elkezd szaporodni. Egy tüsszentéssel akár félezer embert meglehet fertőzni!
A H1N1 vírus tünetei megegyeznek az általános influenza tüneteivel.Hirtelen láz, gyengeség, általános fájdalom az ízületekben, végtagokban és fejfájás.Olykor nátha, hasfájás, hasmenés is felléphet.
Idősebbeknél, gyermekeknél, gyenge immunrendszerű embereknél a magas láz miatt fokozottan veszélyes, mivel a szervezetet megerőlteti a küzdelem. Magában a vírusban kevesebben haláloznak el, mint e rendkívül veszélyes szövődményekben.Ez akár tüdőgyulladás vagy agyhártyagyulladás is lehet. Ezek olyan hirtelen és súlyosan lépnek fel, hogy akár a betegség kialakulása után pár órával már kórházi ellátást igényel kezelésük.
Míg a hagyományos influenzától csak télen kell tartani,addig ezen alfajától akár nyáron is megbetegedhet az ember.
Gyógyulását vírusos betegség lévén nem segíti elő az antibiotikum. Ágynyugalmat,rendszeres folyadékbevitelt, és lázcsillapítást kell bevetni ellene. Fokozott figyelmet kíván, mivel gyorsan romolhat a beteg állapota.
Ha fertőzött személy van a közelünkben, gyakran szellőztessünk, minimalizáljuk a közvetlen kontaktust a beteggel, viseljünk szájmaszkot. Amit tudunk fertőtlenítsünk le gyakran, főképp a közösen használt dolgokat mint pl. wc lehúzó, villanykapcsoló, kilincs, esetleg billentyűzet.
Védőoltással lehet ellene védekezni. Ezt a háziorvossal kell felíratni és általában ő is adja be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük