Kezdőlap » Fogyókúra » Mit is jelent a szénhidrátfüggőség?

Mit is jelent a szénhidrátfüggőség?

Az emberek többségének a szénhidrátról a csoki, cukor úgy általában az édesség jut eszébe. Pedig a szénhidrátfüggőség ennél lényegesen komplexebb problémát rejt.

Talán nem meglepő, de élelmiszereink jelentős része tartalmaz kisebb – nagyobb mennyiségben szénhidrátot. (Már – már hihetnénk azt, hogy az „édes és finom” matrica minden esetben szénhidrátbombát jelöl.) Sőt, a szénhidrátokról általában a káros, hízlaló és rossz dolgok jutnak először eszünkbe.Azok számára akik már a sokadik fogyókúrájukon vannak túl, nem ismeretlen a „csökkentett vagy nulla szénhidrát bevitel” fogalma. Ugyanakkor a rohamokban rájuk törő, kínzó éhség és az „úgy ennék valamit” érzés sem. Ez pedig, se nem pszihés eredetű (bármennyire is magyarázzák az okosok), sőt, nem is a „mi készülékünkben rejtőzik a hiba”!

A szénhidrát függőséget a génjeinkben hordozzuk: nem konkrét függőséget takar (mint pl. a dohányzás esetében a nikotintól való függőség), hiszen kellő önuralommal és akarattal meg lehet állni és kontroll alatt lehet tartani, mit és mennyit eszünk. Ez a függőség inkább egyfajta túlérzékenységet jelent: a bevitt szénhidrátra az illető túlzott inzulintermeléssel reagál. Egyes extrém esetekben, akár már az étel látványa, vagy annak gondolata is olyan fizikai folyamatokat indít el az illető szervezetében, amik megegyeznek azzal, mintha tényleg elfogyasztani készülne az adott fogást.

Azok számára, akik szénhidrát-függők, a hagyományos fogyókúrák mind sikertelenek és kudarcélménnyel tarkítottak. Létezik azonban egy lehetséges megoldás, amely úgy képes kiiktatni ezt az érzékenységet, hogy nem kell lemondani sem a finom falatokról, sem pedig a megszokott ízekről. A titok csupán az ételek csoportosításában rejlik: vannak ugyanis sóvárgást, vagyis érzékenységet csökkentő és vannak sóvárgást növelő ételek. Ezek kombinálásával (a hangsúly magán a kombináláson van) folyamatosan lecsökkenthető és alacsony szinten is tartható ez a túlérzékenység.

Csupán pár könyv jelent meg, amely specifikusan a szénhidrát-függőséggel foglalkozik, ezekre és a megoldást jelentő diétára, könnyen utánakereshetünk a „szénhidrátfüggők diétája” keresőszóval.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy napos diéta: szabaduljunk meg a plusz kilóktól könnyedén, lemondások nélkül

A hetekig tartó, lemondásokkal járó diéták sokak számára megterhelőek, ezért inkább meg sem próbálják leadni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük