Mit jelent a reszponzívtitás?

Ezt a szót a magyar nyelv egyszerűen lemásolta az angolból. Ez a szó hivatalosan reagálót jelent, de az alkalmazkodó képesség sokkal jobban illik rá. Ezt a legtöbbször az interneten használják.

A 2010-es évek egyik legelterjedtebb szava az honlap dizájn készítésében. Egy reszponzív honlap lényege, hogy a kód, a kinézet vagyis a css úgy van megírva, hogy az érzékelje, hogy az adott pillanatban milyen eszközről, és mekkora képernyővel rendelkező eszközről tekintik meg éppen a honlapot.

Ez azért nagyon fontos, mert ezek alapján a honlap az előre megírt kódok alapján úgy rendezi el, úgy változtatja meg saját magát, hogy az minden eszközön tökéletesen nézhető, olvasható legyen. Nagyon sok honlaptulajdonos nem fejleszti ezen elvek alapján a weboldalt, köztük rengeteg nagy nevű hírportál, aminek a következménye, hogy ha okos telefonon, vagy kisebb tableten nézzük, akkor ki fog lógni a honlap a képernyőből, és folyamatosan csúsztatnunk kell jobbra balra, hogy ha olvasni akarjuk.

Ez egyáltalán nem jó, hiszen nekünk azt kell elérnünk, hogy a lehető legkényelmesebben tudjanak böngészni az oldalunkon a látogatók, és pont ezért, mert manapság egyre többen mobilról böngésznek, rengeteg látogatót veszíthetünk. Bele kell fektetni, hogy egy frontend fejlesztő átalakítsa a honlapot úgy, hogy az az adott körülményekhez a lehető legjobban alkalmazkodjon. Így sokkal több látogatónk, sokkal több potenciális vásárlónk lehet, akik a napi látogatottság növelésével, és konverzióval növelik a honlapunk értékét.

Add Comment