Kezdőlap » Házépítés » Mit jelent az épületszerkezetek alkalmassági ideje?

Mit jelent az épületszerkezetek alkalmassági ideje?

Talán sokan nem tudják, azonban az építészek nagyon is tisztában vannak vele, hogy az épületszerkezeteknek, és az építőipari termékek van bizonyos úgynevezett kötelező alkalmassági ideje. Ezeket egy erre vonatkozó, megfelelő rendelet írja elő, amely természetesen azt mondja ki, hogy a kategóriákba sorolt, egyes építészeti elemeknek, és épületszerkezeteknek pontosan mennyi ideig kell kötelező jelleggel úgy működniük, ahogy az elvárt tőlük. Vagyis, akár leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ez olyan mint a garanciális, vagy szavatossági idő, hiszen ezen meghatározott ideig biztosan jónak kell lenniük az épületeknek, illetve a szerkezeteknek, amit felhasználunk, illetve megvásárolunk.

Kötelezően tíz év alkalmassági idejük van például a következőknek. Az olyan talajoknak, amelyeket teherbíróvá tettek, mindenképp megfelelően kell szolgálniuk tíz éven keresztül. Szintén ugyanennyi az előírt idő az alapozási szerkezeteknek, valamint az úgynevezett teherhordó vázaknak is. Mindenképp tíz éven keresztül szolgálniuk kell a födémeknek, legyen szó akár burkolatokról, álmennyezetekről, bevilágítók nélkül is, valamint akár mindenről, ami ide vonatkozik a szerelt födémszerkezetek kivételével. Ugyancsak tíz év az alkalmassági ideje a fedélszerkezeteknek, vagyis például a fedélhéjazatnak, de csak hőszigetelés nélkül. Tíz évig van kötelező alkalmassági ideje például a függőleges teherhordó- és térelhatároló szerkezeteknek, ide viszont nem tartoznak például a burkolatok, a felületképzések, így tehát ezek, és a nyílászárók nélkül a szerelt külső térelhatároló falszerkezetek kivételével minden. Szintén tíz évig kell alkalmasnak lennie a szellőzőkürtöknek és a kéményeknek is, azonban a béléselemek nélkül. Mindenképp ennyi idő az alkalmassági ideje a talajvíz és a nedvesség elleni szigeteléseknek, de az épületgépészeti csővezetékeknek, és a talajba kerülő vezetékeknek is, kivéve a szabadon vezetett épületgépészeti csővezetékeket. Az épületekhez tartozó és az építményekhez szerkezetileg csatlakozó külső létesítménynek is tíz év az alkalmassági ideje.
Vannak azonban olyan épületszerkezetek, és építőipari termékek, amelyeknek csupán öt év az alkalmassági ideje, ezek például a következők. Kötelezően öt éves alkalmassági idővel kell számolni a tető héjalásoknál, valamint a válaszfalak esetében is. Öt év az alkalmassági ideje a csapadékvíz-, és a használati víz elleni szigeteléseknek a családi házak esetében, és minden más, egyéb épület esetében is, valamint szintén öt év minimum alkalmassági idővel érdemes számolnunk a nyílászáró szerkezeteknek is. Öt év az alkalmassági ideje szerelt térelhatároló fal- és födémszerkezeteknek, és az álmennyezeteknek is. Ugyancsak ennyi idővel, azaz öt évvel számolhatunk a csapadékelvezetési rendszerek esetében, valamint a vakolatok, burkolatok, és felületképzések esetében is, de ezek alól kivétel a mázolás, a belső falfestés, a meszelés és a tapétázás is. Szintén öt év az alkalmassági ideje a szabadon vezetett épületgépészeti csővezetékeknek, és berendezéseknek, valamint a klímaberendezéseknek és a szellőző berendezéseknek, valamint az elektromos tápvezetékeknek, a jelző vezetékeknek, a hálózatoknak, a villámvédelmi eszközöknek, a felvonóknak és termékeknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük