Kezdőlap » Baba-mama » Mit jelent az első trimeszter?

Mit jelent az első trimeszter?

A terhességet három trimeszterre osztható. Az első harmadba az 1-12 hét tartozik. Ebben az időszakban nagyon sok változáson megy keresztül a szervezeted. Persze ezt csak te érzed belül, mert, külső jelei még nincsenek annak, hogy várandós vagy.

Sok minden történik, nem túl kellemes dolgok, amik például a reggeli rosszullétek, hányás, émelygés, fáradékonyság, hangulatingadozások nehezíthetik meg az első időszakot. Mindemellett még egy érzelmi hullámvasúton is utazol szó szerint hol fent vagy hol meg nagyon lent a mélyben. Rengeteg kérdés fogalmazódik meg benned, ami a kíváncsiságtól, a felhőtlen boldogságtól, a legnagyobb szorongásig, és félelemig és még sorolhatnánk tovább. Legtöbb kismamát a következő kérdések foglalkoztatják. Súlygyarapodás, mennyi kell hízni terhesség alatt, két ember helyett kell enni, megmaradni csinosnak, kívánatos nőnek, meg van e, az anyagi háttér a gyerekvállaláshoz, párja jó apa, és ő jó anya lesz-e, megbirkózik e, a felelősséggel, milyen lesz a szülés, mit kezdek egy babával itthon, kitől tudok majd segítséget kérni.

Szóval ez az időszak kő kemény, de ha minden kérdésedre megkapod a választ, a félelmeid, és aggályaid is megszűnnek, vagy legalábbis enyhülnek, míg újabb kérdések nem fogalmazódnak meg benned.
Az első trimeszterben nagyon fontos a helyes táplálkozás, megfelelő vitaminbevitel (folsav). A gyógyszerek minél előbbi elhagyása. Nagyon indokolt esetben is, csak orvos megkérdezésével lehet akármilyen gyógyszert is szedni. Az életmódodat az állapotodnak megfelelő tempóba kell terelni. Dohányzás, alkohol teljes elhanyagolása. Kevesebb kávé fogyasztása. A szépségápolásban is kell pár kompromisszumot hoznod, persze ez nem azt jelenti, hogy nem nézhetsz ki jól terhesség alatt, csak mellőzd a hajfestést, dauerolást, szoláriumot, szaunát, javasolt az ülőfürdő helyett tusolni. Szóval, ezek a hónapok szólnak a legtöbb lemondásról, de hidd el, hogy megéri felelősségteljes kismamának lenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük