Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a tüdőfibrózis kifejezés?

Mit jelent a tüdőfibrózis kifejezés?

A tüdőfibrózis elnevezésű betegség esetén első sorban tisztázni kell a fibrózis fogalmát. A fibrózissal más belső szervünk esetén is találkozhatunk, ez a máj és a vese. A fibrózis egy olyan folyamat, amelynek során a szerv saját szövetállománya elpusztul és ezeknek a helyébe érszegény, zsugorodásra hajlamos szövetek kerülnek. Tüdő esetén ez azt jelenti, hogy a tüdő kapacitásában jelentős változás áll be, nagy különbség mutatkozik a belégzés és a kilégzés térfogatában.

Sajnos ez a betegség, azaz a tüdő fibrózis a szívet is érinti, hiszen a tüdő érhálózata beszűkül, ami több munkára készteti a szív jobb kamráját, így nagyvérköri szívelégtelenség alakul ki.

Ez a betegség jellemzően olyan embereknél alakul ki, akik munkájuk során igencsak porral szennyezett levegőt kénytelenek belélegezni. Manapság a munkavédelmi előírások következtében egyre kevesebb a tüdőfibrózisban szenvedők száma.

Tünetei között elsőként a belégzés nehézsége figyelhető meg, illetve a páciens egyre csökkenő fizikai terhelhetősége. Annak következtében, hogy az oxigénellátás romlik az ajkak elszíneződnek, az ujjak formája megváltozik. A tünetek és a páciens állapotának, általános közérzetének romlása fokozatos, nem mutat javuló tendenciát.

A beteg életét meg lehet könnyíteni különböző kezelésekkel, a teljesítőképességet is lehet befolyásolni, azonban az egyre súlyosbodó betegséget nem lehet visszafordítani, meggyógyítani. Amikor a páciensnek légzési elégtelensége van, akkor oxgénterápiát lehet alkalmazni. Általános tendencia, hogy a túlélés 5-10 évre tehető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük