Kezdőlap » Művészet » Mit érdemes tudni Leonardo da Vinci festőművészről?

Mit érdemes tudni Leonardo da Vinci festőművészről?

1452-ben egy itáliai városban, Vinciben született. Kiemelkedő alak volt az érett reneszánsz korában. Da Vinci 15 éves volt, amikor művészetet kezdett tanulni Andrea del Verrochio festőiskolájában. Természetes tehetsége hamar megmutatkozott. Hamar túlszárnyalta korának legjobb festőit. A Verrochio által készített Krisztus megkeresztelése (1470-75) című festményen az egyik ifjú angyal képét Da Vinci festette. Ez volt az első közismert munkája. Ez olyan élethűen sikerült, hogy állítólag a mestere, amikor meglátta a festményt abbahagyta a festészetet és áttért a szobrászatra.
9 évvel később már Da Vinci saját műteremmel rendelkezett Firenzében. Számos festménye készült itt. Közöttük Az utolsó vacsora is mely Jézus és a 12 apostol utolsó vacsoráját ábrázolja. A Biblia szerint ezen az estén mondta a borra és a kenyérre, hogy ő teste és az ő vére. Azóta is több művészt ihletett meg a kép. Valamint a világ legismertebb és legcsodálatosabb képe a Mona Lisa (más néven La Gioconda) is itt készült 1503 – 1519 között. Jelenleg a párizsi Louvre-ban lehet megcsodálni.
Da Vinci új eljárásokat is kidolgozott miközben készítette a festményeit. Ilyen volt a sfimarto is mely egy különleges technológia miszerint egy zöldes fedőréteget használt, amivel lágyabb, ködösebb hatást ért el.
A festészeten kívül mérnökként, tudósként, anatómusként, zenészként és feltalálóként is dolgozott, helyt állt.
Leonardo da Vinci a nyugati világ legnagyobb festője, de ezen felül még ő is testesíti meg az abszolút „reneszánsz embert” is.
1519-ben halt meg Franciaországban.
„Ahol a szellem nem működik együtt a kézzel, ott nincs művészet!” (idézet Da Vinci szavaiból)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük