Kezdőlap » Étel » Mit ebédelt Ferenc József?

Mit ebédelt Ferenc József?

Abban megoszlik a vélemény, hogy a főtt marhahúsnak melyik a legjobb része. Sokan vallják azt, hogy a borda alatti rész a legomlósabb, ha kellő ideig főzték. Többen a szegyrészeket szerették, természetszerűleg puhára abálva. Ferenc József, osztrák császár, és magyar király a “boldog békeidők” uralkodója azonban az igazi csonthúst szerette, és ette azt haláláig. Ez a hús a Hofburg – beli dolgozószobájában, a kihallgatás szüneteiben, de Budán is, többnyire magyar marhahúsból való volt, amiket Sáborszky és Társa, a hajdani marhakereskedő hajtott fel Bécsbe, a magyar alföldről. Itt hozzáértő mészárosok vágták le őket, majd mesterszakácsok készítették el, az uralkodó kívánsága szerint. A magyar marhahúsnak nincs párja, a hagyomány szerint Árpád vezér honfoglaló hadai hajtották a Kárpát medencébe Ázsiából őket.
Ferenc József a következőképpen fogyasztotta a mindennapi marhahúsát: bármiként alakultak a napi teendői, (kihallgatások, miniszterekkel, politikusokkal), az uralkodó délben mindig pihenőt tartott. Tudvalevőleg mindig hajnali 4, legkésőbb fél 5-kor kelt, amikor csupán egy szelet kuglóf, és egy kávé volt a tápláléka, és délig megállás nélkül dolgozott. Akkor megivott egy korsó sört, tormás virslit evett. Egyik alkalommal, éppen mikor a bosnyák muzulmánok küldöttségével végzett, megkérdezte Pápay Józsefet (az egyik személyi titkárát), hogy kik várnak még kihallgatásra.
Ő kinézett, az üres folyosót látta, és ezt jelentette. A császár intett, lehet teríteni. Az ebédlőasztala nem volt más, mint egy tábori asztalka, egyszerű terítékkel, semmi cicoma, semmi pompa, a tányéron csak az a finom, főtt “bécsi csonthús” gőzölgött. A király legtöbbször csak maga evett, egy kevéske bort ivott, és puha, friss kenyeret fogyasztott hozzá, mígnem elköltötte az utolsó falatig, akkor intett titkárának, lebontották az asztalkát, a kihallgatás pedig folytatódott tovább…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük