Kezdőlap » Adózás » Mit az ÁFA?

Mit az ÁFA?

Az áfa egyfajta adó, melyet hazánkban és több más országban is a kereskedelemre vetettek ki. A rövidítés jelentése “általános forgalmi adó”, vagy angolul “value added tax”, vagyis VAT. Az áfáról mindenki hallott már, de vajon azt is tudjuk, hogy kik fizetik?
A válasz: mindenki. A nevében is jelzi, hogy általános, vagyis minden megvásárolt termék után, legyen az egy kiló kenyér vagy egy új autó, mindenképpen fizetünk kisebb-nagyobb mértékben általános forgalmi adót. A rendszer rendkívül bonyolult, és több módszer is van a veszteségek elkerülésére, ilyen például az adóvisszatérítés.
Magyarországon már 1929-től létezett az általános forgalmi adóhoz hasonló adófajta (“hús után fizetendő általános forgalmi adó”), ám a mai értelemben vett áfa Franciaországban jött létre 1954-ben. A francia adóhivatal egy munkatársához, Maurice Lauré-hez köthető.
Az áfát nem a termék összára után fizetjük. Az adó mindenkori összege a termék előállítási árán felül lévő haszonból számítódik ki.
Magyarországon többkulcsos áfarendszer működik, európai mintára, melyet az Európai Unióhoz való csatlakozáskor, a 2004-es évben vezettek be, majd 2009-ben módosítottak. Ennek lényege, hogy a termékek többségére 25 %-os adót vetettek ki, azonban vannak kedvezményes, 18 %-os adókulccsal forgalmazható termékek is.
Az általános forgalmi adó a Magyar Államkincstár legnagyobb bevételi forrása a társasági adó és a jövedelemadó mellett, ám ez nem csak hazánkra, hanem az Unióra valamit az Egyesült Államokra, és voltaképpen minden fejlett, szabadpiacú rendszerrel működő országra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adókedvezmény betegségek esetén

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy nemcsak a súlyosan fogyatékos személyek igényelhetik az adókedvezményt. Tudni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük